Home People Πριγκίπισσα Αλίκη – “Γενηθήτω το θέλημά σου” !

Πριγκίπισσα Αλίκη – “Γενηθήτω το θέλημά σου” !

by GSTQ

“The Crown” S3: Αθήνα 1967,μια μοναχή μιλάει ελληνικά.Την απορία για το πρόσωπο που μιλάει ελληνικά και φοράει το σχήμα της μοναχής θα μας λύσει η ίδια η Βασίλισσα Ελισάβετ:δεν είναι άλλη από τη μητέρα του Πρίγκιπα Φίλιππου,η Πριγκίπισσα Αλίκη – Princess Andrew of Greece .

Ο πλήρης τίτλος της είναι Πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας και της Δανίας,και υπήρξε η σύζυγος του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας.Μαζί απέκτησαν 5 παιδιά, το μικρότερο από τα οποία είναι ο σύζυγος της Ελισάβετ,Πρίγκιπας Φίλιππος.Ο Φίλιππος ήταν και ο μοναχογιός της οικογένειας.

Η Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάττενμπεργκ γεννήθηκε στο Κάστρο του Oυίνδσορ,και ήταν δισέγγονη της Βασίλισσας Βικτωρίας (η οποία ήταν παρούσα στη γέννησή της). Μεγάλωσε μεταξύ Γερμανίας, Αγγλίας και Μάλτας- αφού ο πατέρας της,Λουδοβίκος του Μπάττενμπερκ, ήταν αξιωματικός του αγγλικού ναυτικού που διατηρούσε βάση στο νησί της Μεσογείου.Η Αλίκη γεννήθηκε κουφή και μπορούσε να συνεννοηθεί διαβάζοντας τα χείλη, ενώ μιλούσε Αγγλικά, Γερμανικά και αργότερα έμαθε και Ελληνικά.

Το 1903 παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας,γιο του Βασιλιά Γεωργίου Α’ των Ελλήνων.Ο γάμος τους τελέστηκε στη Γερμανία,όπου βρισκόταν το παλάτι της οικογένειάς της,και στην Ελλάδα έφτασαν το 1904 όπου αρχικά εγκαταστάθηκαν στα ανάκτορα με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια.Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου του Α’, η οικογένεια κληρονόμησε το Μον Ρεπό της Κέρκυρας και εκεί γεννήθηκε το 1921 ο Φίλιππος.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή,ο Πρίγκιπας Ανδρέας συνελήφθη στην Κέρκυρα και οδηγήθηκε στην Αθήνα για να δικαστεί στο στρατοδικείο για τη συμμετοχή του ως αξιωματικός του Ελληνικού στρατού στις αγριότητες στη διάρκεια της μικρασιατική εκστρατείας.Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε θάνατο, ωστόσο η απόφαση δεν εκτελέστηκε με παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης.Ο Πρίγκιπας πήρε τον δρόμο της εξορίας μαζί με την οικογένεια του, και εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι.Έχοντας προσφέρει τη βοήθειά της ως εθελόντρια νοσοκόμα στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, στην Ελλάδα, η Αλίκη συνέχισε το εθελοντικό της έργο και στη Γαλλία προσφέροντας βοήθεια σε Έλληνες πρόσφυγες.Τότε ασπάστηκε την ελληνική ορθόδοξη πίστη το 1928.

Αυτή είναι χρονικά και η περίοδος που η ψυχική υγεία της Πριγκίπισσας αρχίζει και κλονίζεται. Ισχυριζόταν ότι λάμβανε μηνύματα από τον Θεό και ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες.Το 1930 διαγνώστηκε με παρανοϊκή σχιζοφρένεια και οδηγήθηκε στο σανατόριο του δρ. Λούντβιχ Μπίνσβανγκερ στην Ελβετία.Οι ψυχίατροι ζήτησαν τη βοήθεια του Σίγκμουντ Φρόιντ,ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι παραισθήσεις της ήταν αποτέλεσμα σεξουαλικής δυσφορίας.Πρότεινε να τής σταματήσουν τη λίμπιντο με ακτινοβολία στις ωοθήκες της.Η Πριγκίπισσα Αλίκη ισχυριζόταν από την αρχή ότι είναι υγιής ψυχικά και επιχείρησε πολλές φορές να το σκάσει από το σανατόριο.

Στο μεταξύ είχε χάσει την επαφή με την οικογένειά της, και ο γάμος της με τον Πρίγκιπα Ανδρέα “τελείωσε” ουσιαστικά με τη μεταφορά της στο σανατόριο.Οι κόρες της παντρεύτηκαν με Γερμανούς πρίγκιπες, ενώ ο Φίλιππος έφυγε για την Αγγλία, όπου ανέλαβαν τη φροντίδα και το μεγάλωμά του οι θείοι του Λούις Μαουντμπάττεν και Γεώργιος 2ος μαρκήσιος του Μίλφορντ- αδέλφια της Αλίκης- και η γιαγιά του Βικτώρια της Έσσης και του Ρήνου- μητέρα της Αλίκης.

Η Πριγκίπισσα έμεινε στο σανατόριο για δυο χρόνια και μετά τα ίχνη της “χάθηκαν” κάπου στην Ευρώπη,όπου άρχισε να ταξιδεύει μεταμφιεσμένη. Διατήρησε επαφές μόνο με τη μητέρα της, ενώ συνάντησε ξανά την οικογένεια της,τον Πρίγκιπα Ανδρέα και τα παιδιά τους,στην κηδεία της κόρης τους Κεκιλίας που σκοτώθηκε μαζί με τα παιδιά και τον σύζυγό της σε δυστύχημα με αεροπλάνο.

Το 1938 η Πριγκίπισσα Αλίκη επιστρέφει στην Αθήνα, όπου νοίκιασε ένα μικρό διαμέρισμα και συνέχισε το έργο της με τους φτωχούς και μη προνομιούχους.Συνεργάστηκε με τον Ερυθρό Σταυρό, οργάνωσε σισσίτια για τους άπορους Αθηναίους, και πέρασε λαθραία ιατρικό εξοπλισμό στην Ελλάδα από τη Σουηδία.Το 1943, και ενώ ήταν σε εξέλιξη ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, έσωσε μια Εβραία χήρα και τα παιδιά της, κρύβοντάς τους στο διαμέρισμά της.Υποκρινόταν ότι δεν καταλάβαινε τις ερωτήσεις των επιθεωρητών της Γκεστάμπο, επειδή ήταν κουφή.

Το 1949, ίδρυσε στην Αθήνα τη χριστιανική “Αδελφότητα της Αγίας Μάρθας και Μαρίας” με ορθόδοξες μοναχές, για την οποία μάλιστα ταξίδεψε μέχρι τις Η.Π.Α για να αναζητήσει χρηματοδότηση.

Το 1953 έδωσε το παρών στην τελετή για τη στέψη της νύφης της Βασίλισσας Ελισάβετ, φορώντας τα ράσα της.

Παρέμεινε στην Αθήνα μέχρι το 1967,το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου,έκανε τα πράγματα επικίνδυνα, η υγεία της είχε αρχίσει να φθείρεται.Με εντολή της Βασίλισσας Ελισάβετ η Πριγκίπισσα Αλίκη ταξίδεψε στη Μεγάλη Βρετανία αφήνοντας πίσω της οριστικά την Ελλάδα.Όταν η Αλίκη άκουσε από την κόρη της,Πριγκίπισσα Σοφία,ότι η Ελισάβετ έδωσε την εντολή, φέρεται να είπε:”Η Λίλιμπετ το είπε αυτό; Φύγαμε αμέσως!”Με την άφιξή της στο Παλάτι, τακτοποιήθηκε σ’ ένα χώρο με δυο δωμάτια στο πρώτο όροφο και έζησε μαζί με τη Βασίλισσα – νύφη της και τον μοναχογιό της, μέχρι και τον θάνατό της.Η υγεία της άρχισε να καταρρέει το 1969, ούσα μάλιστα βαριά καπνίστρια, και πέθανε στο Παλάτι του Μπάκινγκαχαμ τις 5 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, χωρίς να αφήσει κληροδοτήματα,αφού είχε αξιοποιήσει όλα τα υπάρχοντα και την περιουσία της για να βοηθήσει τους φτωχούς.

Τιμήθηκε με τον τίτλο “Δίκαιοι των Εθνών” από το κράτος του Ισραήλ,ενώ τα λείψανά της μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν το 1988 στο Όρος των Ελαιών,στην εκκλησία της Μαρίας της Μαγδαληνής,μετά από δική της επιθυμία, πριν πεθάνει.Μάλιστα, η ιστορία αναφέρει ότι όταν η κόρη της Πριγκίπισσα Σοφία τής παραπονέθηκε ότι σ’ αυτή την περίπτωση ο τάφος της θα είναι πολύ μακριά για να τον επισκέπτονται,η Πριγκίπισσα Αλίκη τής απάντησε:”Ανοησίες! Υπάρχει πολύ καλό δίκτυο συγκοινωνίας”.

You may also like