Home Beauty Η πολύχρωμη ιστορία του κραγιόν!

Η πολύχρωμη ιστορία του κραγιόν!

by GSTQ

Πιστεύεται ότι οι αρχαίες γυναίκες της Μεσοποταμίας ήταν και οι πρώτες που εφηύραν το κραγιόν για τον καλλωπισμό τους.Οι γυναίκες της εποχής έσπαγαν ημιπολύτιμα κοσμήματα και τα τοποθετούσαν στα χείλη τους για … λαμπερές εμφανίσεις.Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι,ωστόσο,κάνανε κάτι αρκετά ανατριχιαστικό,με την Κλεοπάτρα να το εφαρμόζει στα χείλη της πρώτη απ’ όλες, καθώς η εμμονή που είχε με την εικόνα της ήταν γνωστή. Αυτό που κάνανε,δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το να εξάγουν κόκκινη χρωστική ουσία,ιώδιο και λίγο βρώμιο από μανιτάρια, που αρκετές φορές προκαλούσαν ακόμη και σοβαρές ασθένειες.Η Κλεοπάτρα, για να είναι σίγουρη ότι η υγεία της δεν θα επηρεαστεί καθόλου φορούσε κραγιόν που προέρχονταν από θρυμματισμένα σκαθάρια και μυρμήγκια. Στην Αγγλία,ο χρωματισμός των χειλιών έγινε δημοφιλής κατά τον 16ο αιώνα με τη βασίλισσα Ελισάβετ να φοράει στο κατάλευκο πρόσωπό της ένα κόκκινο κραγιόν, φτιαγμένο από ένα μείγμα κεριού μέλισσας και κόκκινου χρώματος προερχόμενο από φυτά.

Έως τα τέλη του 19ου αιώνα,η γαλλική εταιρεία καλλυντικών Guerlain είχε πια αρχίσει να παρασκευάζει σε πιο μαζική βάση κραγιόν.Το 1884, ωστόσο,το πρώτο εμπορικό κραγιόν εφευρέθηκε στο Παρίσι. Καλύφθηκε από μεταξωτό χαρτί και κατασκευάστηκε από καστορέλαιο και κερί μέλισσας, με το κόκκινο χρώμα να εκχυλίζεται από κάκτους, ενώ εφαρμοζόταν στα χείλη με βουρτσάκι.Το σκούρο κόκκινο κραγιόν ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς αποχρώσεις κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ού αιώνα, ειδικά στη δεκαετία του 1920. Αργότερα άρχισε να χρησιμοποιείται η καρμίνη, αναμεμειγμένη με αλουμίνιο, για τον χρωματισμό του κραγιόν, το οποίο έβγαινε σε βαζάκι κι έπρεπε να απλώνεται με πινέλο.Η καρμίνη ήταν ακριβή και το αποτέλεσμα που έδινε δεν ήταν φυσικό, οπότε δεν ήταν κατάλληλη για καθημερινή χρήση.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930 το κραγιόν είχε αρχίσει να κυκλοφορεί σε διάφορα χρώματα.Μια πρώιμη μορφή της σημερινής συσκευασίας,αυτής με την περιστρεφόμενη βάση, εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1940. Μέχρι τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε γίνει ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα είδη για τις γυναίκες,με το κόκκινο να κυριαρχεί.Από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 άρχισαν να βγαίνουν και άλλα χρώματα:το φυσικό μπεζ,το λευκό,αλλά και κάποια κραγιόν σε μπλε ή μοβ αποχρώσεις. Τη δεκαετία του 1980 το κόκκινο επανήλθε δυναμικά, αλλά την επόμενη δεκαετία έδωσε τη θέση του σε πιο καφετί και δαμασκηνί αποχρώσεις. Πλέον, το κόκκινο κραγιόν αποτελεί κλασική επιλογή.

 

1. Ο George Washington φορούσε κραγιόν .

2. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ φορούσε ένα κραγιόν φτιαγμένο ειδικά για εκείνη κατά τη στέψη της το 1952.Η απόχρωση αυτή, ένα κόκκινο χρώμα με μπλε βάση, ονομάστηκε “The Balmoral Lipstick”, προς τιμή του Παλατιού Balmoral της Σκωτίας, απ’όπου και κατάγεται.

3. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης,το να φορά κάποιος κραγιόν ήταν ένδειξη ότι ανήκει στην αριστοκρατία.

4. Το πρώτο σταθερό κραγιόν εφευρέθηκε από τον Hazel Bishop το 1948.

5. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αγγλία, επιβλήθηκε περιορισμός στην παραγωγή προϊόντων μακιγιάζ, εκτός από το κραγιόν, γιατί ο Winston Churchill πίστευε ότι ανεβάζει το ηθικό των Βρετανών.

 

You may also like