Home People O προληπτικός και ευγενικός Μonsieur Dior!

O προληπτικός και ευγενικός Μonsieur Dior!

by GSTQ

Ο οίκος Dior είναι συνυφασμένος με την κομψότητα και την πρωτοτυπία.Ο Dior άρχισε να σχεδιάζει από την παιδική του ηλικία και,αντίθετα με την επιθυμία των γονιών του, άρχισε να εργάζεται για τον σχεδιαστή Robert Piguet, προτού βρεθεί στον οίκο του Lucien Lelong μαζί με τον Pierre Balmain. Στη διάρκεια της μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης, ο Christian Dior έκανε το ντεμπούτο του στα δρώμενα της μόδας με τη συλλογή “Corolle”,που είχε ως θέμα,πέταλα από λουλούδια. Χρησιμοποιώντας πολύ ακριβά υφάσματα έφτιαξε ογκώδεις φούστες και περίτεχνους κορσέδες,και πρότεινε μια μοντέρνα εκδοχή της γυναικείας σιλουέτας.Η καριέρα του απογειώθηκε όταν η θρυλική συντάκτρια Carmel Snow χαρακτήρισε την εν λόγω συλλογή “New look”,ένα στυλ που η πλειοψηφία των γυναικών υιοθέτησε αμέσως!Το όνομα Dior ταξίδεψε αστραπιαία στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με τους αστέρες του Hollywood να επιλέγουν τις δημιουργίες του.

Ο ευγενικός σχεδιαστής: Στο στούντιο, κρατούσε το τυχερό του μπαστούνι και μ’ αυτό έκανε υποδείξεις για διορθώσεις στους βοηθούς του. Αποκαλούσε τα μοντέλα των επιδείξεων “τα κορίτσια μου”.Στους συνεργάτες του φερόταν με ευγένεια και τα Χριστούγεννα περνούσε ώρες ατελείωτες για να διαλέξει μόνος το δώρο μέχρι και του τελευταίου υπαλλήλου.

Αγάπη για την αρχιτεκτονική: Υποκύπτοντας στις συνεχείς πιέσεις των γονιών του, γράφτηκε στο École des Sciences Politiques για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες ώστε να γίνει διπλωμάτης. Επειδή όμως δεν ήταν αυτό που αγαπούσε εκείνος, το εγκατέλειψε για να ακολουθήσει τη μεγάλη του αγάπη,τη μόδα. Παρατηρώντας κάθε λεπτομέρεια στις δημιουργίες του,διακρίνουμε ξεκάθαρα την έμπνευση του από την αρχιτεκτονική.

Εμμονή με τη σοκολάτα:Ο Christian Dior υπέφερε από άγχος και θλίψη.Ο ίδιος δήλωνε πεσιμιστής και ήταν μετριόφρων παρά τις άπειρες επιτυχίες του, τα αρνητικά του συναισθήματα καταπράυνε με τόνους σοκολάτας.

Ο αριθμός 8:Βασιζόμενος στην αριθμολογία,ο αριθμός 8 φαίνεται να επηρέασε αρκετά τον Christian Dior: η συλλογή “en 8” κατάπληξε όλο τον κόσμο στο ντεμπούτο του στην πασαρέλα. Έκτοτε, αυτό το κάθετο σύμβολο του απείρου έχει εμφανιστεί ουκ ολίγες φορές στην ιστορία του οίκου, από τα iconic φορέματά του μέχρι το μπουκάλι του αρώματος J’adore.

Ο προληπτικός σχεδιαστής: Σε όλη του τη ζωή, πρόσεχε τα σημάδια που μπορεί να σήμαιναν τύχη.Λόγω της ενασχόλησής του με την αστρολογία και τις κάρτες ταρώ, ο Dior έδωσε το όνομα “Cartomancienne” σε πολλά φορέματα και αποτέλεσε ευθεία αναφορά στην πίστη του στην χαρτομαντεία.

Τα αστεία παρατσούκλια:Εκτός από το comme-il-faut προσωνύμιο,Μonsieur Dior, ο κόσμος της μόδας δε δίσταζε να αποκαλεί τον σχεδιαστή ως “Ναπολέοντα της μόδας” και “Μέγα Αλέξανδρο της ραπτικής”. Ή, όπως έλεγε ο φίλος του Jean Cocteau, “το όνομα Dior προέρχεται από τις λέξεις “Dieu” (Θεός) και “or” (χρυσός)”.

Μετά τον Dior,ο Yves Saint Laurent: Μετά το θάνατό του το 1957, ένας άγνωστος ανερχόμενος σχεδιαστής,ο 21χρονος Yves Saint Laurent ανέλαβε απροσδόκητα τα ηνία του οίκου. Η άφιξή του προκάλεσε χάος στον πολύ συντηρητικό κόσμο της δεκαετίας του 1950.

Τα αιχμηρά λόγια του Cristobàl Balenciaga και της Coco Chanel: Μετά την πρώτη collection του σχεδιαστή, ο Cristobàl Balenciaga είχε χαρακτηρίσει φρικτό τον τρόπο με τον οποίο ο Dior καταπίεζε τα υφάσματα, κάνοντας layering, ενώ από την πλευρά της η Coco Chanel είχε δηλώσει:”O Dior; Μα, αυτός δε ντύνει τις γυναίκες. Αυτός τους φορά ταπετσαρίες!”

Έραβε ρούχα για τις γυναίκες των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και λόγω οικονομική στενότητας,έραβε ρούχα για τις συζύγους των Ναζί και τους Γάλλους δωσίλογους. Aυτό δε σημαίνει ότι ασπαζόταν τις ιδέες τους.

 

You may also like