Home People Ο Μύθος Δημήτρης Παπαμιχαήλ – Ένας ευαίσθητος άνθρωπος!

Ο Μύθος Δημήτρης Παπαμιχαήλ – Ένας ευαίσθητος άνθρωπος!

by GSTQ

Δημήτρης Παπαμιχαήλ ( 29/08/1934 – 8/08/2004), ένας ευαίσθητος άνθρωπος. Γεννιέται στον Πειραιά, ο βομβαρδισμός του, θα τραυματίσει ανεξίτηλα την παιδική του ψυχή. Ορκίζεται να πολεμήσει τους Γερμανούς που πλήγωσαν τον αγαπημένο του τόπο. Θα τραγουδήσει για τον Πειραιά, θα τον δοξάσει και κάποια στιγμή στην ζωή του θα εργαστεί για τον Πειραιά.


Ένα νέο λεπτό αγόρι σερβίρει στο καφενείο του πατέρα του και πάντα βρίσκει καταφύγιο στα βιβλία του. Εκεί στα τραπέζια του καφενείου γράφτηκε και το “Χατζηκυριάκειο”. Δίνει εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο και περνάει. Κάθε μέρα διανύει την απόσταση Πειραιάς- Αθήνα με τα πόδια. Για πολλά χρόνια. Ακόμα και τα πρώτα χρόνια του ως επαγγελματίας ηθοποιός.
Ένα μελαχρινό ταλαντούχο κορίτσι είναι η πρώτη επαφή που έχει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πάντα θα διαφωνεί, πάντα θα του λέει μια ατάκα που θα τον θυμώνει…
Μένει στο Εθνικό παίζοντας εξαιρετικούς ρόλους. Ξεκινάει δειλά στον κινηματογράφο και μια πρόταση τους ενώνει ξανά με την μελαχρινή Αλίκη.Την συμμαθήτρια!

Οι καυγάδες μαζί της συνεχίζονται. Εκείνη έχει ανοίξει τα φτερά της γρήγορα και έχει εμπιστοσύνη στο ταλέντο της. Ο σπόρος του ανταγωνισμού είναι πάντα εκεί. Εκείνος γνωρίζει μια καταξιωμένη ντάμα του θεάτρου. Η Δέσπω Διαμαντίδου είναι αρκετά μεγαλύτερή του, καλλιεργημένη, μορφωμένη – γνωρίζει πέντε γλώσσες – και τον συναρπάζει με τον κύκλο της. Οι ταινίες συνεχίζονται και η επιτυχία αγγίζει τα όρια του μύθου. Η επόμενη ταινία βρίσκει τον Δημήτρη με την Αλίκη στην Ρώμη και όλα αρχίζουν αλλιώς. Ο έρωτας δεν αργεί να εκδηλωθεί και σε λίγους μήνες αρραβωνιάζονται μυστικά επάνω στην σκηνή στην παράσταση “Κολόμπ”! Γιορτάζουν οι δυο τους σε ένα πλακιώτικο ταβερνάκι και είναι πιο ευτυχισμένοι από ποτέ. Σε λίγο καιρό παντρεύονται στους Δελφούς. Η ιστορία είναι γνωστή. Το πιο πολυφωτογραφημένο και πολυσυζητημένο ζευγάρι στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου είναι η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.
Μια θάλασσα τραγούδια μια κοινή πορεία ζωής και ένα παιδί που θα λατρέψουν. Καυγάδες,διαφωνίες,κρίσεις ζήλιας και τρίτοι άνθρωποι οδηγούν το ζευγάρι στον χωρισμό. Κάποιες φορές η αγάπη γίνεται μίσος ,θυμός, εκδίκηση και ξανά αγάπη. Δεν θα ξεπεράσει ποτέ εκείνον τον χωρισμό. Έρχονται σχέσεις και ένας νέος γάμος και για τους δυο τους. Μια πρωταγωνίστρια για χάρη του θα φτάσει ως τις ράγες του τρένου…
Άλλες θα τον στηρίξουν πολύ, θα τον λατρέψουν, θα γίνουν η σκιά του, αλλά για εκείνον η Αλίκη θα είναι πάντα ο άνθρωπος που αγάπησε και πόνεσε πιο πολύ.

Δαμάζει την ορχήστρα της Επιδαύρου με την χαρακτηριστική του φωνή και είναι πάντα μοναδικός στην θεατρική σκηνή με ερμηνείες συγκλονιστικές: Θείος Βάνιας, Κόστια,  Αστρώφ, Όττο Φρανκ, Βασιλιάς Ληρ,  Αγαμέμνων, Αίαντας, Ιάσονας, Οιδίπους Τύραννος, Οιδίπους επί Κολωνώ…και πόσες άλλες. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ είναι ο μόνος Ηθοποιός Παγκοσμίως με την πλουσιότερη θεατρική γκάμα στον κόσμο.Ο μοναδικός ηθοποιός στον κόσμο που έχει ερμηνεύσει από Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Στρίνμπεργκ Ιψεν, Ανούϊγ……μέχρι τους μεγαλύτερους και δυσκολότερους ρόλους των αρχαίων μας τραγικών! Ένα τεράστιο θεατρικό εκτόπισμα με μια μεγάλη ψυχή.

Εκείνη φεύγει ξαφνικά από την ζωή με ξαφνικό και αναπάντεχο τρόπο. Από ένα θεατρικό θρίαμβο την “Μελωδία της Ευτυχίας” περνάει στην αιωνιότητα. Δεν θα το ξεπεράσει ποτέ…
Διδάσκει για ένα χρόνο σε μια Δραματική Σχολή. Αν κλείσεις τα μάτια σου, εκείνη η φωνή, το παλικάρι των παιδικών σου χρόνων, με το γαλάζιο βλέμμα…ζωντανεύει ξανά μπροστά σου.

Ένα βροχερό απόγευμα τον ρωτώ:

“Σας αγάπησαν οι γυναίκες της ζωής σας;”

Μου απαντάει κυνικά αλλά απόλυτα αρσενικά.

“Δεν ξέρω αν με αγάπησαν αλλά εγώ πήρα τα καλύτερά τους χρόνια”.

Λάτρευε τα προσωπικά του αντικείμενα, τα βιβλία του. Πεθαίνει, στον αγαπημένο του κήπο στην Ερμιόνη από ανακοπή καρδιάς στα 69 του χρόνια. Εκεί όπου έζησε τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του.

 

Eleana Manousogiannaki

 

You may also like