Home People Ο Αριστοτέλης Ωνάσης επί σκηνής…

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης επί σκηνής…

by GSTQ

Η είδηση ότι η ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση θα παρουσιαστεί ως ένα θεατρικό δρώμενο στην σκηνή του Παλλάς, πραγματικά μας γεμίζει περιέργεια και προσμονή γιατί ο Αριστοτέλης Ωνάσης ενσαρκώνει το στερεότυπο του Έλληνα. Φιλόδοξος, εργατικός, πληθωρικός, bon viveur. Κατορθώνει να δημιουργήσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία μέσα από τα αποκαϊδια της Σμύρνης και γίνεται αποδεκτός στο διεθνές jet- set. Πραγματοποιεί τα πιο τρελλά του όνειρα, εκπροσωπεί τον αυτοδημιούργητο άνθρωπο που καταφέρνει τα πάντα με την ακούραστη προσπάθεια και το πάθος του…Το τέλος του θα είναι μοναχικό και θα τον μεταμορφώσει σε ήρωα αρχαίας τραγωδίας όταν η ίδια του η ζωή θα είναι ασήκωτη και δυστυχισμένη.

Ένας άνθρωπος που μίλαγε για τον θάνατο με ευκολία από την νεανική του ηλικία. Παιδικά τραύματα -την οικογένεια του την έχασε νωρίς –  δεν ξεπέρασε ποτέ ότι είδε την μητέρα του νεκρή σε νεαρή ηλικία. Είχε πολλά όνειρα. Να αποκτήσει ένα σκάφος, ένα καράβι πολυτελείας και ένα δικό του νησί. Τα εκπλήρωσε όλα. Γίνεται ένας πολυεκατομμυριούχος με γυναίκες τρόπαια. Η μία διαδέχεται την άλλη. Η αγαπημένη του σύζυγος Τίνα Λιβανού που του χαρίζει τα δυο του παιδιά.Τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα. Η Μαρία Κάλλας που του αφιερώνει όλη της την ύπαρξη.Το διαζύγιο με την πρώτη του γυναίκα και η απόφασή της να παντρευτεί τον μεγάλο του αντίζηλο.Τον Σταύρο Νιάρχο, σύζυγο της αδελφής της που βρίσκεται νεκρή υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες. Το ίδιο θα συμβεί και στην ίδια λίγα χρόνια αργότερα.

Ο χωρισμός με την Κάλλας και ο γάμος του με την πιο διάσημη χήρα του πλανήτη. Η Jackie Kennedy μετονομάζεται σε Jackie O και ο Ωνάσης χλευάζει την Αμερική. Ένας άνθρωπος που πίστεψε ότι είναι παντοδύναμος μέχρι να έρθει η απόλυτη συντριβή. Ο χαμός του Αλέξανδρου Ωνάση, που δεν θα αποδειχθεί ποτέ αν ήταν δολοφονία ή κακοτυχία, τον γερνάει σε μια νύχτα. Δίνει αμοιβή 1.000.000 δολλάρια σε όποιον γνωρίζει κάτι, ακόμα και ο άνθρωπος ανέλαβε την έρευνα, θα σκοτωθεί επίσης με μυστηριώδη τρόπο. Η συνέχεια είναι γνωστή. Μυασθένεια,άρνηση της πραγματικότητας και άρνηση για ζωή. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης πεθαίνει και η κόρη του Χριστίνα αναλαμβάνει τα ηνία των επιχειρήσεών του.

Πολλές προσωπικές απογοητεύσεις, γάμοι, σχέσεις χωρίς ευτυχία, ώσπου θα αποκτήσει την κόρη της. Δυστυχώς όμως η ευτυχία δεν θα κρατήσει. Βρίσκεται νεκρή στην έπαυλη “Τortuga”, στο σπίτι φίλης της στο Μπουένος Άιρες, – στην πόλη που ο πατέρας της είχε μεγαλουργήσει. Μέσα στην μπανιέρα της. Επίσημη αιτία θανάτου ένα καρδιακό επεισόδιο. Η κατάρα της οικογένειας Ωνάση μοιάζει να έχει ολοκληρωθεί. Ή μήπως όχι?
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα παραμείνει ένας μύθος. Ή καλύτερα ένας άνθρωπος που έπλασε για τον εαυτό του ένα μύθο. Χωρίς να γνωρίζει το τέλος.
Όπως θα πει αργότερα ο ποιητής “Την αλήθεια την φτιάχνει κανείς, ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα “.

Eleana Manousogiannaki

You may also like