Η ώρα πλησίαζε 9 και το μικρό κορίτσι έπαιρνε την γνωστή του θέση. Έπαιρνε το παιδικό της σκαμνάκι και καθόταν μπροστά από το ραδιόφωνο που δέσποζε στο σαλόνι.“Καλημέρα σας παιδιά μου,είναι η Θεία Λένα εδώ,να σας πει ένα παραμύθι όμορφο και χαρωπό. “Και η μικρή Μαιρούλα χανόταν ώρες στα παραμύθια,τα τραγούδια και τις ιστορίες της…Η αγαπημένη ηρωίδα των παιδιών η Θεία Λένα ήταν μια δεύτερη γιαγιά για τα παιδιά. Ήταν ένας ήρωας που έπλαθαν με την φαντασία τους.Δεν είδαν ποτέ την πραγματική της εικόνα.

Η Αντιγόνη Μεταξά γεννιέται το 1905 στην Αθήνα. Κόρη εκπαιδευτικού,φοίτησε στο Αρσάκειο και διακρίνεται πάντα στις παραστάσεις και γιορτές του σχολείου.Σπουδάζει παιδαγωγικά στο Παρίσι και υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου.Έχει συμμαθήτριες την Κατερίνα Ανδρεάδη και την Ελένη Παπαδάκη. Αποκτάει πλατιά θεατρική και λογοτεχνική μόρφωση. Πρωταγωνιστεί στο Θέατρο Τέχνης του Σπύρου Μελά,και στα Διονύσια του Αιμίλιου Βεάκη.Παντρεύεται τον ηθοποιό,σκηνοθέτη και συνεργάτη της Κώστα Κροντηρά,αποκτάει την κόρη της Λήδα και είναι η πρώτη γυναίκα που τολμάει να κρατήσει το δικό της επίθετο.

Το 1932 ιδρύει μια “Σχολή Παιδικού Θεάτρου”στην Σχολή Μεταξά του πατέρα της και διδάσκει απαγγελία,μουσική και υποκριτική για παιδιά. Δημιουργεί τον πρώτο ελληνικό θίασο παιδικού θεάτρου που θα λειτουργήσει από το 1933 έως το 1941.Από το 1942 έως το 1966,θα παρουσιάζει την “Ώρα του παιδιού”,και θα κάνει συνολικά 4500 εκπομπές. Χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο “Θεία Λένα”.Θα είναι η πρώτη δημιουργός τηλεοπτικού προγράμματος στην ΥΕΝΕΔ το 1967.

Θα γράψει 54 βιβλία για παιδιά,18 δίσκους βινυλίου,την “Παιδική εγκυκλοπαίδεια” σε 6 τόμους,την “Μυθολογική εγκυκλοπαίδεια”,θα διασκευάσει για παιδιά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας,στο ραδιόφωνο, με τους καλύτερους ηθοποιούς,αλλά και την “Παλαιά Διαθήκη”.Το 1948 θα κάνει την πρώτη έκθεση παιδικού βιβλίου.Την δεκαετία του ΄50,δημιουργεί τις “Χαρούμενες Κυριακές” στο Ζάππειο,με δραστηριότητες για παιδιά. Κουκλοθέατρο, μαθήματα μουσικής,θέατρο και παιδικός κινηματογράφος.Το 1965 βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του παιδαγωγικού της έργου.Ψυχαγωγούσε και μόρφωνε τα παιδιά, μαθαίνοντάς τους σημαντικά πράγματα και γνώσεις, πάντα με ένα βαθύτερο μήνυμα. Να καταφέρουν να ζήσουν μια ζωή με νόημα.

Οι αξίες της Θείας Λένας διαμόρφωσαν πολλές γενιές.Η φιλία,η ανθρώπινη αξιοπρέπεια,η δημιουργικότητα,η αξία της προσφοράς,το καλό και το κακό,ο ανθρωπισμός αλλά και γενικότερα μια κοινωνία δικαίου. Καμία άλλη παιδαγωγός δεν ασχολήθηκε με την εκπαίδευση και ταυτόχρονα με την ψυχαγωγία του παιδιού χρησιμοποιώντας κάθε μέσο επικοινωνίας. Ραδιόφωνο, βιβλίο, θέατρο, τηλεόραση,δίσκους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.Θα μείνει αξέχαστη η φωνή της,και η εκπληκτική της αμεσότητα. Μιλούσε κατευθείαν στις παιδικές τους ψυχές,τους χάρισε ανεξίτηλες αναμνήσεις στον χρόνο,και τους πρόσφερε το όνειρο. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το παιδικό τραγουδάκι που λέμε πάντα στα γενέθλια “Να ζήσεις,και χρόνια πολλά..μεγάλη να γίνεις με άσπρα μαλλιά,κλπ”δημιουργήθηκε για την ραδιοφωνική εκπομπή της Θείας Λένας!

Η Αντιγόνη Μεταξά πέρασε στην αιωνιότητα το 1971,σε ηλικία 66 ετών.Η φωνή της είναι ταυτόσημη με τα παιδικά όνειρα και δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ.Ο σύζυγός της συνέχισε την επανέκδοση των βιβλίων της και η κόρη της Λήδα Κροντηρά το έργο της.Η εγγονή της Μαρία Ηλιού βρήκε το 2017 στο εξοχικό της στην Κινέττα ένα ντουλάπι με ένα σπασμένο κλειδάκι,και όταν κατάφερε να το ανοίξει βρήκε ολόκληρο το αρχείο της γιαγιάς της, τέλεια ταξινομημένο. Δημιούργησε έτσι πριν δυο χρόνια μια εκπληκτική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.

Η Μαιρούλα σηκώνεται από την θέση της.Ήρθε η ώρα να αποχαιρετίσει την Θεία Λένα για σήμερα. “Τώρα πέρασε η ώρα,φεύγουμε κι εμείς παιδιά,κι αύριο την ίδια ώρα,θα τα πούμε με χαρά.”

Αύριο πάλι..

Eleana Manousogiannaki