Home People “Καλημέρα σας παιδάκια!” – Αντιγόνη Μεταξά(1905-16.10.1971)!

“Καλημέρα σας παιδάκια!” – Αντιγόνη Μεταξά(1905-16.10.1971)!

by GSTQ

Η ώρα πλησίαζε 9 και το μικρό κορίτσι έπαιρνε την γνωστή του θέση.Έπαιρνε το παιδικό της σκαμνάκι και καθόταν μπροστά από το ραδιόφωνο που δέσποζε στο σαλόνι.“Καλημέρα σας παιδιά μου,είναι η Θεία Λένα εδώ,να σας πει ένα χαρωπό και όμορφο παραμύθι.”Και η μικρή Μαιρούλα χανόταν ώρες στα παραμύθια,τα τραγούδια και τις ιστορίες της…Η αγαπημένη ηρωίδα των παιδιών η Θεία Λένα ήταν μια δεύτερη γιαγιά για τα παιδιά. Ήταν ένας ήρωας στην φαντασία τους γιατί ποτέ δεν είδαν την πραγματική της εικόνα.

Η Αντιγόνη Μεταξά γεννιέται το 1905 στην Αθήνα. Κόρη εκπαιδευτικού,φοίτησε στο Αρσάκειο και διακρίνεται πάντα στις παραστάσεις και στις γιορτές του σχολείου.Σπουδάζει παιδαγωγικά στο Παρίσι και υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου.Έχει συμμαθήτριες την Ελένη Παπαδάκη και την Κατερίνα  Ανδρεάδη. Πρωταγωνιστεί στο Θέατρο Τέχνης του Σπύρου Μελά,και στα Διονύσια του Αιμίλιου Βεάκη.Παντρεύεται τον ηθοποιό,σκηνοθέτη και συνεργάτη της Κώστα Κροντηρά,αποκτάει την κόρη της Λήδα και είναι η πρώτη γυναίκα που τολμάει να κρατήσει το δικό της επίθετο.

Το 1932 ιδρύει μια”Σχολή Παιδικού Θεάτρου”στην Σχολή Μεταξά του πατέρα της και διδάσκει απαγγελία,μουσική και υποκριτική για παιδιά. Δημιουργεί τον πρώτο ελληνικό θίασο παιδικού θεάτρου που θα λειτουργήσει από το 1933 έως το 1941.Από το 1942 έως το 1966,θα παρουσιάζει την “Ώρα του παιδιού”,και θα κάνει συνολικά 4500 εκπομπές.Χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο”Θεία Λένα”.Θα είναι η πρώτη δημιουργός τηλεοπτικού προγράμματος στην ΥΕΝΕΔ το 1967.

Θα γράψει 54 βιβλία για παιδιά,την “Παιδική εγκυκλοπαίδεια”σε 6 τόμους,την “Μυθολογική εγκυκλοπαίδεια”,18 δίσκους βινυλίου,και θα διασκευάσει για τα παιδιά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας,στο ραδιόφωνο,με τους καλύτερους ηθοποιούς,αλλά και την “Παλαιά Διαθήκη”.Το 1948 θα κάνει την πρώτη έκθεση παιδικού βιβλίου.Την δεκαετία του ΄50,θα δημιουργήσει τις “Χαρούμενες Κυριακές”στο Ζάππειο,με δραστηριότητες για παιδιά όπως το Θέατρο,κουκλοθέατρο,μαθήματα μουσικής και παιδικό κινηματογράφο.Το 1965 βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του παιδαγωγικού της έργου.Ψυχαγωγούσε και μόρφωνε τα παιδιά,μαθαίνοντάς τους σημαντικά πράγματα και γνώσεις,πάντα με ένα βαθύτερο μήνυμα.Να καταφέρουν να ζήσουν μια ζωή με νόημα.

Οι αξίες της Θείας Λένας διαμόρφωσαν πολλές γενιές.Η φιλία,η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια,η αξία της προσφοράς,δημιουργικότητα,το καλό και το κακό,ο ανθρωπισμός αλλά και γενικότερα μια κοινωνία δικαίου.Καμία άλλη παιδαγωγός δεν ασχολήθηκε με την εκπαίδευση και ταυτόχρονα με την ψυχαγωγία του παιδιού χρησιμοποιώντας κάθε μέσο επικοινωνίας.Θα μείνει αξέχαστη η φωνή της,και η εκπληκτική της αμεσότητα. Μιλούσε κατευθείαν στις παιδικές ψυχές,τους χάρισε ανεξίτηλες αναμνήσεις στον χρόνο,και τους πρόσφερε το απόλυτο παιδικό όνειρο.Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το παιδικό τραγούδι που τραγουδάμε στα γενέθλια “Να ζήσεις…,και χρόνια πολλά..μεγάλη να γίνεις με άσπρα μαλλιά…” δημιουργήθηκε για την ραδιοφωνική εκπομπή της Θείας Λένας!

Η Αντιγόνη Μεταξά πέρασε στην αιωνιότητα το 1971,σε ηλικία 66 ετών.Η φωνή της είναι ταυτόσημη με τα παιδικά όνειρα και δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ.Ο σύζυγός της συνέχισε την επανέκδοση των βιβλίων της και η κόρη της Λήδα Κροντηρά το έργο της.Η εγγονή της Μαρία Ηλιού βρήκε το 2017 στο εξοχικό της στην Κινέττα ένα ντουλάπι με ένα σπασμένο κλειδάκι,και όταν κατάφερε να το ανοίξει βρήκε ολόκληρο το αρχείο της γιαγιάς της, τέλεια ταξινομημένο. Δημιούργησε έτσι πριν δυο χρόνια μια εκπληκτική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.

Η Μαιρούλα σηκώνεται από την θέση της.Ήρθε η ώρα να αποχαιρετίσει την Θεία Λένα για σήμερα. “Τώρα πέρασε η ώρα,φεύγουμε κι εμείς παιδιά,κι αύριο την ίδια ώρα,θα τα πούμε με χαρά.”

Αύριο πάλι..

Eleana Manousogiannaki

You may also like