Home Well Being Eat Good Feel Good – Τι πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι!

Eat Good Feel Good – Τι πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι!

by GSTQ

Ενα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα των εποχιακών ασθενειών είναι ότι πρέπει να περιορίσουμε το διαιτολόγιό μας. Κάποια τρόφιμα μπορεί να είναι υγιεινά, αλλά όταν είμαστε άρρωστοι έχουν την τάση να επιδεινώνουν τα συμπτώματα που έχουμε. Βέβαια, κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά. Ανάλογα με το είδος της ασθένειας, καλό είναι να αποφεύγουμε τα παρακάτω:

1. Κρύωμα, γρίπη ή πυρετός
Αποφεύγουμε: Σπανάκι, περιέχει ισταμίνη, μια ουσία που πυροδοτεί φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Αν είμαστε ήδη άρρωστοι κάνει τα συμπτώματα, όπως η ρινική συμφόρηση και η κόπωση, ελαφρώς χειρότερα.

Ξηροί Καρποί, περιέχουν συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε, που βοηθούν στην αντιμετώπιση των ασθενειών. Ωστόσο, περιέχουν καλά λιπαρά, των οποίων η πέψη απαιτεί πολύ ενέργεια από τον οργανισμό. Αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην αντιμετωπίση του παθογόνου μικροοργανισμού. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί περιέχουν ισταμίνη.

Μπρόκολο, μπορεί να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά η υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες δυσκολεύει την πέψη όταν είμαστε άρρωστοι. Καταναλώνουμε τρόφιμα χαμηλά σε φυτικές ίνες, για να επικεντρωθεί ο οργανισμός στην αντιμετώπιση της ίωσης ή λοίμωξης. Προτιμούμε: Κόκκινες πιπεριές, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, χωρίς να έχουν την οξύτητα των πορτοκαλιών, και δρουν κατά της ίωσης.

Μανιτάρια,οι κυτοκίνες που περιέχουν βοηθούν στην ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Κοτόσουπα, δίνει στον οργανισμό τα υγρά που χρειάζεται.

2. Πονοκέφαλος
Αποφεύγουμε:Τυρί, ειδικά τα τυριά γκούντα, παρμεζάνα και τα ελβετικά τυριά περιέχουν ισταμίνη που ίσως κάνει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο να διασταλούν.
Προτιμούμε: Καθαρή πρωτεϊνη,το κρέας (ειδικά το κοτόπουλο) περιέχει ριβοφλαβίνη που ενισχύει τον μεταβολισμό ενέργειας στον εγκέφαλο. Αυτό βοηθάει ειδικά στις ημικρανίες.
Αγγούρι, ενυδατώνει τον οργανισμό. Το νερό είναι απαραίτητο και στον εγκέφαλο.

3. Βήχας ή Πονόλαιμος
Αποφεύγουμε:Ωμά λαχανικά, είναι πιο δύσκολα στην κατάποση, προκαλώντας ερεθισμό.
Οξινα φρούτα, η οξύτητα ερεθίζει τον λαιμό. Αντί για πορτοκάλια ή γκρέιπφρουτ, παίρνουμε βιταμίνη C από άλλες πηγές.
Προτιμούμε: Αυγά, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη D που περιέχουν, δρουν ενάντια σε κάθε παθογόνο μικροοργανισμό. Οι πρωτεϊνες των αυγών μετατρέπονται σε αμινοξέα και αυτά, με την σειρά τους, σε αντισώματα, δίνοντας «ώθηση» στο ανοσοποιητικό.
Μέλι, λειτουργεί ως φυσικό φάρμακο για τον βήχα και μαλακώνει τον λαιμό, λόγω της λείας υφής του. Επίσης, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

 

4. Στομαχόπονος, Ναυτία, Διάρροια
Αποφεύγουμε: Γαλακτοκωμικά,το ένζυμο λακτάση, που είναι απαραίτητο για την πέψη της λακτόζης, βρίσκεται σε έλλειψη όταν πάσχουμε από γαστρεντερίτιδα. Λόγω της δυσκολίας στην πέψη, τα συμπτώματα επιδεινώνονται.
Πίτουρα και προϊόντα ολικής άλεσης,περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες επιδεινώνουν την διάρροια.
Φασόλια,επιδεινώνουν όλα τα συμπτώματα, καθώς τα σάκχαρα που περιέχουν είναι δύσκολα στην πέψη.

Προτιμούμε: Βρώμη,είναι καλή για το στομάχι και περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες, που βοηθούν στην ρύθμιση του μεταβολισμού και του εντέρου. Επίσης, περιέχει σελήνιο, που προστατεύει από λοιμώξεις, και ψευδάργυρο, που ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Λευκό ρύζι, βοηθάει στην αντιμετώπιση της διάρροιας, είναι χαμηλό σε φυτικές ίνες και είναι η κατάλληλη τροφή για την θεραπεία του στομαχόπονου.
Μπανάνα,με την γαστρεντερίτιδα, τα επίπεδα ποτασίου στον οργανισμό μπορεί να πέσουν. Το ποτάσιο ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό και προστατεύει τα κύτταρα. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε αυτό το μέταλλο.

 

You may also like