Home EscapesWorld Trips Tήνος – Το αγνό νησί των Κυκλάδων!

Tήνος – Το αγνό νησί των Κυκλάδων!

by GSTQ

Μετά από χρόνια περιπλάνησης στα ελληνικά νησιά,ήρθε ο κεραυνοβόλος έρωτας.Η Τήνος έλαβε την ονομασία της από το βασιλιά Τήνο, τον πρώτο οικιστή του νησιού και αρχηγό μιας ομάδας Ιώνων  που κατοίκησε εδώ κατά τα προϊστορικά χρόνια. Μία τοπική παράδοση αποδίδει το όνοµα στην πριγκίπισσα Τήνο. Όταν κατέβεις από το καράβι φρόντισε να έχεις ανοιχτές όλες σου τις αισθήσεις, για να μπορέσεις να δεχτείς αυτά που θα σου προσφέρει απλόχερα.

Η αγνότητα της Τήνου με συγκινεί. Η τέχνη συνυπάρχει με την εκπληκτική λευκή αρχιτεκτονική. Ξωκκλήσια σαν διαμάντια σπαρμένα,περίτεχνοι περιστεριώνες και σχεδόν 45 χωριά!45 θαύματα που περιμένουν να τα ανακαλύψεις.Πατρίδα των σημαντικότερων γλυπτών και ζωγράφων,το μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά και η σχολή μαρμαροτεχνίας στον “Πύργο”.Ένα από τα πιο όμορφα χωριά που υπάρχουν στις Κυκλάδες.Το μουσείο Τσόκλη θα σας συναρπάσει και αν είστε τυχεροί ίσως καταφέρετε να συναντήσετε τον πιο σπουδαίο εικαστικό εν ζωή, Κώστα Τσόκλη.Ένας καθηγητής του στην Καλών Τεχνών, ο Κεφαλληνός,είχε πει:”Η έμπνευση είναι ένα είδος Θεού που διοχετεύεται σε σας με ένα σωλήνα.Το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς,είναι να διατηρείτε καθαρό αυτόν τον σωλήνα, μήπως έρθει ο Θεός και θέλει να περάσει”.

Το χωριό Βωλάξ με το σεληνιακό τοπίο αλλά και την παράδοση στους καλαθοπλέκτες. Τα Υστέρνια που κρέμονται από τα βράχια,χαρίζοντάς σου το πιο συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα.Ανάσα στο Αιγαίο.Ο άνεμος της Τήνου καθαρίζει και ανανεώνει.Λατρεύω τη θάλασσά το πρωϊ, γεμάτη ροζ λουλούδια μπουκαμβίλιας που ταξίδεψαν από τις γλάστρες των σπιτιών…

Παραλίες οργανωμένες αλλά και παρθένες. Κολυμπήθρα, Απηγανιά, Αγ.Σώστης, Αγ.Πέτρος, Κιόνια, Καβαλουρκό, Αγ.Φωκάς, Λαούτι, Λειβάδα, Μαλλί. Σκηνικά της φύσης που θα σε μαγέψουν.Οι γεύσεις της Τήνου θα σου μείνουν αξέχαστες. Γαστρονομικοί θησαυροί,προϊόντα που θα λατρέψεις και που εύκολα θα πάρεις μαζί σου φεύγοντας.Τοπικές λιχουδιές και γεύσεις μοναδικές. Κομμάτι και αυτό της πολιτιστικής κληρονομιάς.Έμφαση σε μοναδικές ποικιλίες τυριών που δεν θα φτάνουν οι μέρες για να τα δοκιμάσεις όλα.Έχει και δική της μικροζυθοποιία! 

Στο μουσείο Ουρσουλινών ,που μπορείς να επισκεφθείς στα Λουτρά,θα ακούσεις μεταφυσικά τις μαθήτριες να τρέχουν…είναι σα να σταμάτησε ξαφνικά ο χρόνος…όπως στα παραμύθια.Θα δείς τους κρίνους που ανθίζουν μόνοι τους,χωρίς να τους περιποιείται κανείς.Θα εκπλαγείς όταν δείς ότι υπάρχει ακόμα και φλόγιστρο για crème brulee περισσότερο από έναν αιώνα πριν…

Στην επιβλητική Ιερά Μονή Κεχροβουνίου, θα δεις το κελί της Αγίας Πελαγίας που οραματίστηκε την εικόνα της Παναγίας πριν βρεθεί(η εικόνα βρέθηκε 30.01.1823) Όταν φτάσεις φρόντισε να έχεις μαζί σου ψωμί για να ταίσεις τα ελάφια που είναι περιφραγμένα στην είσοδο του μοναστηριού.Η Τήνος είναι το νησί της Μεγαλόχαρης.Όχι γιατί έχει συνδεθεί με θρησκευτικό τουρισμό στο παρελθόν ή έχοντας στο μυαλό μας τους προσκυνητές δεκάδων ετών αλλά γιατί είναι ένα νησί συνυφασμένο με την βαθιά πίστη και την θρησκευτική ευλάβεια.’Ετσι διατήρησε την αυθεντικότητά της.

Όταν η καρδιά σου είναι ανοιχτή και συνδεδεμένη απόλυτα με τον χώρο και την ψυχή σου και αντικρύσεις την Παναγία της Τήνου θα συγκινηθείς βαθιά.Θα νιώσεις την σύνδεση με όποιον έχει περάσει πριν από εσένα,και θα καταλάβεις ότι καμμιά προσευχή δεν χάνεται στο χρόνο.Να επισκεφθείς την Τήνο όποτε είσαι έτοιμος να γνωρίσεις ένα νησί “χειροποίητο”,από μια έκφραση του Κορνήλιου Καστοριάδη. Που το σέβεσαι από το πρώτο λεπτό, και σε κάνει να θέλεις να ξαναγυρίσεις πίσω πολύ σύντομα…έστω και για ένα τάμα!

Εγώ στο αγαπημένο μου βραχάκι,κι εσύ όπου διαλέξει η καρδιά σου…

Eleana Manousogiannaki

You may also like