Home EscapesWorld Trips Château de Chenonceau – Ο πύργος των Κυριών!

Château de Chenonceau – Ο πύργος των Κυριών!

by GSTQ

Ένα σύνολο εντυπωσιακών κάστρων βρίσκονται στην εύφορη Κοιλάδα του Λίγηρα, είναι ο περίφημος “Κήπος της Γαλλίας” (Jardin de France). Ενα εξαιρετικό πολιτιστικό τοπίο,μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2000.Ο Λίγηρας είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Γαλλίας. Στην πορεία του προς τον Ατλαντικό ωκεανό, διασχίζει καταπράσινες κοιλάδες.Μια εκπληκτικού κάλλους περιοχή, που δεν άφησε ασυγκίνητους τους βασιλιάδες και τους ευγενείς του μεσαίωνα και της αναγέννησης.

Château de Chenonceau(Ο πύργος των κυριών):Είναι ένα εκπληκτικό θέαμα,ένα αναγεννησιακό αριστούργημα,με λευκούς τοίχους και κυρτούς πυργίσκους που κατοικήθηκε κατά κύριο λόγο από γυναίκες.Το υπέρκομψο και θηλυκό ύφος του,αποκαλύπτει την αρχιτεκτονική επιρροή που είχαν σε αυτό,οι κυρίες του παρελθόντος.

Ο Thomas Bohier, το 1512, απέκτησε το μικρό κάστρο του ποταμού Cher και αποφάσισε να το αντικαταστήσει με έναν πύργο μοναδικού “αναγεννησιακού” ύφους, αφήνοντας μόνο το οχυρό από το αρχικό κτήριο. Η σύζυγός του, η Katherine Briconnet,επέβλεπε την οικοδόμησή του,καθώς ο σύζυγός της ξόδεψε πολύ χρόνο σε πόλεμο και άφησε μια μεγάλη κληρονομιά.Το κάστρο μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη μοναρχία για να εξοφλήσει χρέη. Έτσι πέρασε στον Βασιλιά Henry II, που το παραχώρησε στην ερωμένη του Diana de Poitiers, η οποία πρόσθεσε τη γέφυρα πάνω από το Cher και τους κήπους.Μετά τον θάνατο του βασιλιά (1559),η νόμιμη γυναίκα του Catherine de Medici (Αικατερίνη των Μεδίκων) διεκδίκησε την κυριότητα του Château από την Diana de Poitiers και τελικά την υποχρέωσε να το εγκαταλείψει.Η Αικατερίνη των Μεδίκων προχώρησε στην κατασκευή της gallery και της μεγάλης αίθουσας χορού στη γέφυρα της Diane,η οποία τελικά έδωσε στο Chenonceau την τωρινή του μορφή.Το 1733 το κάστρο πέρασε στην κατοχή της οικογένειας Dupin και αναστηλώθηκε από τη Louise Dupin. Διαφωτιστές, καλλιτέχνες και φιλόσοφοι (ανάμεσά τους και ο Βολτέρος) ήταν οι προσκεκλημένοι της Louise Dupin,η οποία,χάρη στην αγάπη και την εκτίμηση των αγροτών της περιοχής στο πρόσωπό της, κατάφερε να σώσει το Chenonceau από βέβαιη καταστροφή στην περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης.

Το εσωτερικό του Château αποκαλύπτει όλο το μεγαλείο εκείνης της εποχής,ενώ η πλούσια επίπλωση και διακόσμηση από δωμάτιο σε δωμάτιο είναι μαγευτική.Τα δωμάτια έχουν ανακαινιστεί τόσο καλά ώστε μερικές φορές δίνουν την εντύπωση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει. Το δωμάτιο που ανήκει στην Louise του Lorraine είναι ένα καλό παράδειγμα,όπου η επιτύμβια διακόσμηση μαρτυρεί το πένθος της συζύγου του Ερρίκου Γ ‘, που πέρασε τα τελευταία χρόνια της κρυμμένα σε αυτό το δωμάτιο με τους μαύρους τοίχους, γεμάτο με αντικείμενα κηδείας.

Ενώ περπατάτε κατά μήκος της μεγαλοπρεπούς αίθουσας Medici, είναι εύκολο να φανταστείτε τις κυρίες που περιστρέφονται με τα φανταχτερά φορέματα κατά τη διάρκεια των τελετουργικών γευμάτων.Οι κουζίνες φωλιάζουν στις προβλήτες της γέφυρας, έχουν επίσης αποκατασταθεί εντυπωσιακά και μπορείτε να μυρίσετε το άρωμα των μαγειρικών σκευών,να δείτε το σφαγείο, την αποθήκη τροφίμων και την κουζίνα.Το πάρκο και οι κήποι είναι σχεδιασμένοι άψογα,με έναν κυκλικό λαβύρινθο,αναρριχώμενα τριαντάφυλλα στον κήπο Diane de Poitiers και παρτέρια λουλουδιών στον κήπο της Catherine de Medici. Σήμερα,το μοναδικής ομορφιάς Château είναι ιδιωτικό και δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες μετά τις Βερσαλλίες.Ο “Πύργος των Κυριών”,με τα αιωνόβια δέντρα και τις φροντισμένες αλέες των πολύχρωμων κήπων,αποτελεί σημείο αναφοράς για την αρχιτεκτονική και κυρίως για τη μοναδική θέση του.Χτισμένο πάνω σε τόξα που στηρίζονται στον βυθό του ποταμού Cher (παραπόταμου του Λίγηρα), το κάστρο Chenonceau ενώνει με συναρπαστικό τρόπο τις δύο όχθες του ποταμού και μοιάζει περισσότερο με γέφυρα,παρά με παλάτι!

You may also like