Home EscapesWorld Trips Σέριφος – Το νησί των αντιθέσεων!

Σέριφος – Το νησί των αντιθέσεων!

by GSTQ

Η μυθολογία λέει πως στη Σέριφο μεγάλωσε ο Περσέας, γιος του Δία και της Δανάης, ενώ από εδώ πέρασε ο Οδυσσέας, στον γυρισμό για την Ιθάκη. Κι αυτός ο τόπος ο μυθικός δεν θα μπορούσε να μη διαθέτει τη δική του απόκοσμη ομορφιά, που παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο, υπενθυμίζοντας τη διαφορετικότητά του.

Χτισμένο στα τέλη της Μεσαιωνικής περιόδου, το Κάστρο της Σερίφου δημιουργήθηκε με γνώμονα την προστασία από επιδρομές και έχει οχυρωματικό σχεδιασμό, με τα πυκνοδομημένα μικρά σπίτια που το περιβάλλουν να παίζουν τον αμυντικό ρόλο του τείχους.Για να φτάσεις στην κορυφή θα χρειαστεί να ανέβεις αρκετά σκαλιά.Το θέαμα της ανατολής του ηλίου μέσα από τη θάλασσα, τα βαθιά χρώματα του ηλιοβασιλέματος και ο έναστρος ουρανός τα βράδια χωρίς φεγγάρι κόβουν την ανάσα.Στο πιο ψηλό σημείο βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, με τη μεγάλη του αυλή και τη μαγευτική θέα, έχοντας χαμηλότερα μπροστά του τις εκκλησίες της Αγίας Βαρβάρας και του Χριστού, και ακριβώς από κάτω του τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, σφηνωμένο μέσα στο βράχο.Κοιτώντας προς την πλευρά του Λιβαδιού, δεξιά στο βάθος ανάμεσα στη Μήλο και την Πολύαιγο βρίσκεται η Κίμωλος, ευθεία μπροστά η Σίφνος και αρκετά πίσω η Αντίπαρος, η Πάρος και η Σύρος προς τα αριστερά.

Άνω χώρα:Η πυκνή δόμηση παραμένει χαρακτηριστικό της οικιστικής ανάπτυξης και τα δαιδαλώδη σοκάκια κατηφορίζουν ανάμεσα από τα ασβεστωμένα σπίτια.Η Πάνω Πιάτσα αποτελεί κεντρικό και πολυσύχναστο σημείο της Άνω Χώρας. Στη γραφική πλακόστρωτη πλατεία κατέχουν εξέχουσα θέση το κτήριο του Δημαρχείου από το 1908 και ο επιβλητικός ναός του Αγίου Αθανασίου, που είναι η Μητρόπολη της Σερίφου, μοιράζεται κοινά αρχιτεκτονικά στοιχεία με τη Μονή των Ταξιαρχών και κατασκευάστηκε το 1820 στη θέση άλλης, μικρότερης εκκλησίας. Η Πιάτσα της Πάνω Χώρας είναι πανέμορφη όλες τις ώρες της ημέρας. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η πλατεία των Μύλων, με τρεις αναπαλαιωμένους ανεμόμυλους να επισκιάζουν χαλάσματα των υπολοίπων. Κοντά στα καταστήματα και τα μαγαζιά, από τη πλευρά του -μεγάλου πλέον- χώρου στάθμευσης, κρύβεται το μικρό κτήριο της Αρχαιολογικής Συλλογής.Η ευρύτερη περιοχή της Άνω Χώρας προσφέρει ένα γοητευτικό σκηνικό και ενδείκνυται για βόλτα και διασκέδαση. Διαθέτει πληθώρα καταστημάτων και πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό.

Κάτω χώρα:Την εικόνα του ομορφότερου οικισμού της Σερίφου συμπληρώνει η συνοικία της Κάτω Χώρας κατά μήκος της πλαγιάς, με την εκκλησία της Ευαγγελίστριας να στέκεται επιβλητική στην κεντρική πλατεία, χρωματίζοντας το κάτασπρο τοπίο.Τα σοκάκια φαρδαίνουν, αραιώνουν και οδηγούν στο κεντρικό μονοπάτι με τα πλατιά σκαλοπάτια, που κατεβαίνει μέχρι τη βάση της Χώρας και ενώνεται με το δρόμο που φτάνει στο Λιβάδι. Η διαδρομή του περνά μπροστά από μικρά εκκλησάκια, το Ηρώο, αλλά και από το Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο επιβάλλεται μία επίσκεψη.

H Σέριφος είναι γνωστή ως το νησί των αντιθέσεων γιατί, παρά την “άγρια” φύση της, με το πλούσιο σε κοιτάσματα υπέδαφος, οι διακοπές εκεί είναι μία ανάπαυλα ηρεμίας και ησυχίας. Επιπλέον, διατηρεί αναλλοίωτη την κυκλαδίτικη ομορφιά της.Για πολλούς, η Χώρα της Σερίφου είναι η πιο όμορφη στις Κυκλάδες. Χωρίς αμφιβολία, μαγεύει με τα πλακόστρωτά της και τους ανεμόμυλούς της. Η Κάτω Χώρα είναι μια ολόλευκη πινελιά, με καλαίσθητα σπιτάκια και ανθοστόλιστες αυλές!

Οι δεκάδες παραλίες της Σερίφου θα κερδίσουν και τον πιο απαιτητικό παραθεριστή. Με βαθιά ή ρηχά νερά, με άμμο ή με βότσαλο, σκιερές ή όχι, αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά του ξεχωριστού νησιού, που κάνουν πολλούς επισκέπτες να επιστρέφουν στη Σέριφο ξανά και ξανά….

You may also like