Home EscapesWorld Trips Σαντορίνη – Ηλιοβασίλεμα στη Καλντέρα!

Σαντορίνη – Ηλιοβασίλεμα στη Καλντέρα!

by GSTQ

Απόκρημνες πλαγιές και βράχια γλυπτά. Άνυδρη ηφαιστειακή γη και αμπέλια σεν χειροτεχνήματα. Ερειπωμένοι μύλοι και παλιά φουγάρα – σημάδια της βιομηχανικής ακμής του περαλθόντος. Θέα στο απέραντο γαλάζιο από τα αμέτρητα φυσικά μπαλκόνια της Καλντέρας. Μια απίστευτη σχεδόν μεταφυσική ενέργεια. Η θηραϊκή γη κρύβει θαύματα…

Η Σαντορίνη είναι ένα μοναδικό παλίμψηστο από ηφαιστειακά πετρώματα, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, τοπικά προϊόντα και τοπία. Ο ηφαιστειακός χαρακτήρας της μαγνητίζει, εδώ και περισσότερα από 6.000 χρόνια, όποιον την αντικρίζει. Το νοτιοδυτικό άκρο της, όπου δεσπόζει ο φάρος του Ακρωτηρίου, αποτελείται από τα πρωϊμότερα ηφαιστειακά πετρώματα του νησιού. Η διαδρομή προς το Φανάρι, με τις συγκλονιστικές εναλλαγές του τοπίου, μου έμεινε αξέχαστη. Ακολούθησα τον χωματόδρομο προς την απομονωμένη παραλία Μέσα Πηγάδια, όπου, όταν ο καιρός είναι καλός, κολυμπάω με θέα τα νησάκια Χριστιανά και την Κρήτη. Η περιοχή παραμένει η ίδια εδώ και 3.600 χρόνια, όταν πάνω στην ακμή της καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου. Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο συνδυάζεται ιδανικά με βόλτα στην κόκκινη παραλία με τα κόκκινα κατακόρυφα βράχια και ψιλά κοκκινωπά βότσαλα και μετά στην ταβέρνα “Η σπηλιά” του καπετάν Νικόλα. Η μυρωδιά της τομάτας…κόβεται στη σαλάτα, νοστιμίζει τις θαλασσινές μακαρονάδες, ψήνεται από τον ήλιο, γίνεται μαρμελάδα και κλείνεται σε βαζάκια. Μυρίζει καλοκαίρι!

Συνεχίζοντας ανατολικά, φτάνω στην ομορφότερη παραλία του νησιού, τη Βλυχάδα, με το μοναδικό σεληνιακό τοπίο και το φουγάρο του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας “Δ.Νομικός” ενώ ανατολικά της Βλυχάδας καθώς κατευθύνομαι προς τον Περίβολο, παρατηρώ τους αρχαίους λαξευτούς τάφους. Ο οικισμός Εμπορείο με το εκπληκτικό ενετικό καστέλι του Σκάρου – εδώ υπήρχε ένα άπαρτο, μεγαλοπρεπές κάστρο – πρωτεύουσας του νησιού από τον 13ο έως τον 18ο αιώνα και το Μεγαλοχώρι, διατηρούν ατόφια τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους, με τα οινοποιεία του Γαβαλά και του Βενετσάνου. Το μονοπάτι από το Εμπορείο προς τον Πύργο μου δίνει την ευκαιρία να περπατήσω μέσα στους αμπελώνες. Στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία βρίσκεται ο Πύργος, ο καλύτερα διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός του νησιού.

Η πρωτεύουσα του νησιού, τα Φηρά, παραμένει μαγευτική. Το μονοπάτι που ξεκινά από το Ημεροβίγλι και καταλήγει στην Οία είναι μία από τις ομορφότερες διαδρομές . Στην Οία, τον ομορφότερο οικισμό της Μεσογείου, αξίζει μια βόλτα στο Ναυτικό Μουσείο και μια στάση στο Αμμούδι για φρέσκο ψάρι στην Κατίνα. Η βραδυνή βόλτα είναι ατμοσφαιρική, ο επίλογος γράφεται στο πιο γευστικό wine bar.

Σαντορίνη: Το όνομα της νήσου “Θήρα” προέρχεται από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήραν που αποίκησε πρώτος το νησί. Το “Σαντορίνη”, όμως, προέρχεται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους οι οποίοι κατά το πέρασμα τους στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά σε εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (Σάντα Ειρήνη) η οποία υπήρχε στο νησί. 

 

You may also like