Home News Κώστας Βουτσάς (31.12.1931 – 26.02.2020) – Τέλος Εποχής…

Κώστας Βουτσάς (31.12.1931 – 26.02.2020) – Τέλος Εποχής…

by GSTQ

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Κώστας Βουτσάς, σε ηλικία 88 ετών. Γοητευτικός, πληθωρικός, στόφα μεγάλου ηθοποιού, ο Κώστας Βουτσάς διέγραψε τεράστια, επιτυχημένη καριέρα 70 ετών. Ήταν από τους σταρ που σημάδεψαν τον ελληνικό κινηματογράφο. Σπουδαίος κωμικός, άφησε ανεξίτηλο στίγμα στο ρόλο του αγαθού Κωνσταντινουπολίτη με “Το Ανθρωπάκι” (1969) ενώ το αυθόρμητο επιφώνημα του “Φσστ μποινγκ”, στο μιούζικαλ “Κάτι να καίει” (1964), έγραψε ιστορία στον εγχώριο κινηματογράφο.

Ήταν το 1961, όταν με την εμφάνιση του στον “Κατήφορο” απόκτησε ευρεία αναγνωρισιμότητα για να απογειωθεί στη συνέχεια ως ο απόλυτος πρωταγωνιστής σε ταινίες που έφταναν να κόβουν έως και 650 χιλιάδες εισιτήρια την δεκαετία 60 και 70.

Ο Κώστας Βουτσάς (Σαββόπουλος ήταν το οικογενειακό του όνομα) γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1931 στην Αθήνα, σε προσφυγική οικογένεια με καταγωγή από τους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκε η οικογένεια του. Ο πατέρας του εργάστηκε ως εργάτης οδοποιΐας κι ο μικρός Κώστας επινόησε διάφορες δουλειές του ποδαριού για επιβίωση. Στα χρόνια της Κατοχής μοίραζε προκηρύξεις στους κινηματογράφους μαζί με άλλα “Αετόπουλα” της ΕΠΟΝ.Μετά τον πόλεμο, ασχολήθηκε με διάφορες μορφές αθλητισμού.Η πρώτη του θεατρική εμπειρία, όπως έχει πει, ήταν στα σχολικά του χρόνια όταν ο προπονητής του τον είχε στείλει για προπόνηση στη Μηχανιώνα κι έλαβε μέρος στην παράσταση της καστασκήνωσης. Έκανε ένα αρνητικό σχόλιο για το παιδί που υποδύονταν τον μεθυσμένο κι όταν ο υπεύθυνος του θεατρικού τον προκάλεσε αν μπορεί να το κάνει καλύτερα βρέθηκε τελικά με τον ρόλο.

Σε ηλικία 18 ετών σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου και συμμετείχε σε επιθεωρήσεις στο Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης. “Αφού περιπλανήθηκα με τα μπουλούκια δύο χρόνια σε χωριά και κωμοπόλεις της Μακεδονίας “η Καλή Καλό” (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της θεατρίνας Καλλιόπης Δαμβέργη) με κατέβασε Αθήνα”, είχε πει ο ίδιος. Έδωσε εξετάσεις για να πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, την οποία τελικά του έδωσαν στην τρίτη προσπάθεια αφού η επιτροπή τον είχε απορρίψει δύο φορές, επειδή, όπως του είχαν πει, δεν “έκανε για ηθοποιός”.

Η πρώτη ταινία που συμμετείχε, ως κομπάρσος, ήταν στην κωμωδία “Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται” (1953, του Γιώργου Λαζαρίδη). Ακολούθησε η συμμετοχή του στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου “Η κυρά μας η μαμή”(1958) με την οποία μπήκε πρώτη φορά στα στούντιο της Φίνος Φιλμ, “Για την αγάπη της βοσκοπούλας” του Φρίξου Ηλιάδη (1959), η “Αλίκη στο Ναυτικό”(1960, Αλέκος Σακελλάριος), “Κατήφορος” (1961, Γιάννης Δαλιανίδης), “Ο φίλος μου ο Λευτεράκης”(1962, Αλέκος Σακελλάριος ) κ.ά. συνολικά 70 ταινίες.

Παρέμεινε ενεργός και δραστήριος μέχρι τέλους, απολαμβάνοντας την αγάπη του κόσμου που παρέμεινε πιστός σε όλες του τις παραστάσεις, με πιο πρόσφατες την “Σμύρνη μου αγαπημένη” της Μιμής Ντενίση έως την τελευταία, την παιδική “Σταχτοπούτα” του Σαρλ Περώ, στο θέατρο Broadway.

 

 

You may also like