Home ME(N) Popeye Loves Olive – Tattoo stories!

Popeye Loves Olive – Tattoo stories!

by GSTQ

Κάνοντας το τρίτο Tattoo μου, ο Γιάννης, φίλος μου και ιδιοκτήτης του Popeye loves Olive του πιο cool Tattoo studio και όχι μόνο,μου μίλησε για την ιστορία του Tattoo. Ο Γιάννης είναι ένας πολύ ενημερωμένος, ταλαντούχος Tattoo Artist, πρόθυμος να σου απαντήσει και να σε βοηθήσει σε ότι θες.Το studio του, βρίσκεται στο νούμερο 5 της οδού Λιμπόνα, στην ανανεωμένη πλατεία Αγίας Ειρήνης. Είχα πολλές απορίες, έτσι τον ρώτησα και  έμαθα:Η λέξη “Τατουάζ” προέρχεται από τη λέξη”Tattoo” και είναι η παράφραση της λέξης Tattawing των Μαορί (Νέα Ζηλανδία).Στην Πολυνησιακή διάλεκτο η λέξη “Ta” σημαίνει κάτι εντυπωσιακό και “Tatau” δηλώνει “αυτόν που δίνει πνοή στα πλάσματα της γης”.Τατουάζ σημαίνει “το σχέδιο που σου δίνει τη προστασία των θεών”!

Τα τατουάζ συνυπάρχουν με τον άνθρωπο περίπου από το 6000 π.Χ. ως μορφή έκφρασης και σηματοδοτεί την ένταξη του κατόχου τους σε ομάδες. Ο πρώτος άνθρωπος που ξέρουμε ότι είχε τατουάζ είναι ο “Otzi, ο άνθρωπος πάγος”. Το 1991 βρέθηκε η σορός ενός κατεψυγμένου σώματος σε ένα βουνό μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας στην κοιλάδα Otz των Άλπεων. Το δέρμα του φέρει 57 τατουάζ, απλές τελείες και γραμμές στη σπονδυλική στήλη, ένα σταυρό στο εσωτερικό του αριστερού γονάτου, έξι ευθείες γραμμές 15 εκατοστών πολύ πάνω από τα νεφρά και πολλές παράλληλες γραμμές στους αστραγάλους. Υπολογίζεται ότι έζησε γύρω στο 3300 π.Χ. Άγνωστο μέχρι σήμερα, τι συμβόλιζαν για τον κάτοχό τους. Το τατουάζ άρχισε να κερδίζει σε δημοτικότητα περίπου στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.Για τους ναύτες, του βρετανικού ναυτικού, τα τατουάζ έγιναν παράδοση μετά την επιστροφή του Captain Cook από το ταξίδι του στην Πολυνησία. Στα μέσα του 18ου αιώνα, τα περισσότερα βρετανικά λιμάνια είχαν τουλάχιστον έναν επαγγελματία καλλιτέχνη τατουάζ. Ο Samuel O’Reilly εφηύρε το ηλεκτρικό μηχανάκι τατουάζ το 1891, και βασίστηκε στον ηλεκτρικό στυλό του Thomas Edison.Το 1963 ο Bruno de Pigalle ανοίγει στο Παρίσι το πρώτο Studio Tattoo.

Η Πρόγονος των τατουάζ εικάζεται πως είναι η παράδοση εκδήλωσης πένθους των πρωτόγονων φυλών.Χάραζαν το σώμα τους και έτριβαν κάρβουνα μέσα στις τομές, με αποτέλεσμα μετά τη θεραπεία τους, τα αδιάλυτα μόρια του κάρβουνου να παραμένουν μέσα στο δέρμα.Πολλές φυλές το χρησιμοποιούσαν σαν ένδειξη πένθους ενώ σε άλλες υποδήλωναν τη κοινωνική τους θέση και το αξίωμα.Για τους Μαορί ακόμη και σήμερα, τα τατουάζ είναι κομμάτι της ιστορίας τους, πολύ “ιερό”.Στη Δύση εμφανίζεται το τατουάζ αρχικά στους Σταυροφόρους και το 1691 από τον Γουΐλιαμ Ντάμφερ εξερευνητή θαλασσών στην επιστροφή του στο Λονδίνο μετά τα ταξίδια του στην Πολυνησία και στα νησιά του Ειρηνικού.
Στις αρχές του 18ου αιώνα το τατουάζ γίνεται μόδα στις αριστοκρατικές τάξεις της Ευρώπης και ύστερα εγκαταλείπεται.Τον 19ο αιώνα γίνεται πάλι μόδα στην Αγγλία και σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες.

Στην αρχαία Αίγυπτο τατουάζ είχαν οι βασιλικοί ακόλουθοι και οι ιερείς των ειδώλων για να διακρίνονται. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τη τεχνική της δερματοστιξίας ήδη από τη Μυκηναϊκή εποχή, ωστόσο δεν έπαυαν να την θεωρούν ως συνήθεια των βαρβάρων!Χαρακτηριστικό δουλείας, υποτέλειας και υποταγής!Ο Πλούταρχος αναφέρει πως οι Συρακούσιοι μετά τη συντριβή των Αθηναίων στις Συρακούσες της Σικελίας, έβαλαν ένα άλογο με τη μορφή τατουάζ στα μέτωπα των αιχμαλώτων!Οι Ρωμαίοι σημάδευαν με τατουάζ τους σκλάβους και τους εγκληματίες και με το γράμμα D τους λιποτάχτες! Αργότερα, το 750 μ. Χ. το ίδιο έκαναν και οι Κινέζοι στους εγκληματίες!Στη Νέα Γουινέα και στην Βιρμανία χρησιμοποιούταν ως διακριτικό των φυλών ενώ στη Νέα Ζηλανδία αποτελούσε έμβλημα τιμής! Στην Παραγουάη ήταν σύμβολο της εφηβείας ενώ κάποιες φυλές στην Ινδία το χρησιμοποιούσαν σαν μέσο καλλωπισμού και σεξουαλικής διέγερσης!Στα νεώτερα χρόνια,μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εμφανίζεται από τους πεζοναύτες του Αμερικανικού στρατού ως τους Χίπις!

 

 

 

 

You may also like