Home Escapes Μάνη – Πέτρα και φως!

Μάνη – Πέτρα και φως!

by GSTQ

Πυργόσπιτα, καστροπολιτείες, αρχαίες πόλεις, λιμναίες σπηλιές, και παραλίες.Τοπίο άνυδρο, τραχύ. Σπίτια που θυμίζουν πύργους, πέτρινοι οικισμοί, βυζαντινές εκκλησίες, μικροί όρμοι και σπήλαια συγκλονιστικά. Μάνη. Μια κοινωνία κλειστή, λιτοδίαιτη, οργανωμένη επί αιώνες στη γραμμή του αίματος και του γένους. Ταμπουρωμένοι στις απότομες πλαγιές του νότιου Ταϋγετου και διαρκώς ετοιμοπόλεμοι, οι Μανιάτες ανέπτυξαν ένα ισχυρότατο αίσθημα αυτονομίας. Αυτό που αντικρίζει σήμερα ο επισκέπτης είναι αυτό που του επιτρέπεται να δει…Σε αυτή τη γωνιά της Πελοποννήσου,στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, όλα είναι μοναδικά και μαγικά.

Το έμβλημα της Μάνης.Ο λιτός, περίτεχνος, μα πολεμοχαρής Μανιάτικος πύργος. Επόπτης του τόπου. Μόνο εδώ θα αντικρίσετε ένα θέαμα τόσο επιβλητικό. Ένας στιβαρός πέτρινος όγκος, που υψώνεται βίαια στην κατακόρυφο γης και ουρανού.Το ύψος του ευθέως ανάλογο της αμυντικής του ισχύoς, αλλά και της υπεροχής και της κοινωνικής θέσης του γένους στο οποίο ανήκει. Η κατασκευή του, υπαγορευόμενη από το σκεπτικό της μάχης. Κανένα παράθυρο, ελάχιστα ανοίγματα, πολεμίστρες και πολλά πατώματα, για να μάχονται οι αμυνόμενοι από ψηλά. Λιτά πέτρινα κομψοτεχνήματα που δημιουργήθηκαν από άξιους ντόπιους μάστορες και αποτελούν συνέχεια της βυζαντινής οχυρωματικής τέχνης.

Βυζαντινές Εκκλησίες:τα στολίδια της Μάνης.Το Βυζάντιο είναι εδώ!Συνήθως μικρές, ταπεινές. Μνημεία κάλλους και πίστης. Φτιαγμένες από τέφρα και ρόδινη πέτρα. Πολλές έχουν καλαίσθητους κεραμιδένιους τρούλους, μαρμάρινα ανάγλυφα τέμπλα και ανάλογο γλυπτό διάκοσμο. Οι περισσότερες διαθέτουν τεράστιο αρχιτεκτονικό και εικαστικό ενδιαφέρον.

Η διάσημη Βάθεια και οι εμβληματικοί πύργοι της.Ο οικισμός διακρίνεται για την ομορφιά του και συνιστά μνημείο της αρχιτεκτονικής παράδοσης της Μάνης. Ταξίδι στα σπήλαια του Διρού! Ένα  υπόγειο ποτάμι στα έγκατα του βράχου. Επιβλητική ατμόσφαιρα, ανεπανάληπτα χρώματα και σχήματα που αγγίζουν την τελειότητα. Οι σπηλαιολόγοι θεωρούν ότι τα σπήλαια του Διρού είναι από τα σημαντικότερα σε όλον τον κόσμο.Το πιο εύκολα επισκέψιμο είναι αυτό της Βλυχάδας με μήκος 2,5 χιλιόμετρα. Ενώ εκείνο της Αλεπότρυπας το χρησιμοποιούσαν για κατοικία οι άνθρωποι της Νεολιθικής εποχής.

Το ξακουστό Λιμένι! Κατηφορίζοντας από την Αρεόπολη προς τη θάλασσα, θα δείτε το απερίγραπτης ομορφιάς Λιμένι –το πιο πολυφωτογραφημένο παραθαλάσσιο χωριουδάκι της Μέσα Μάνης– στο οποίο υπάρχουν μια χούφτα υπέροχα πυργόσπιτα, μερικοί εξαιρετικοί ξενώνες και ψαροταβέρνες.Υπήρξε το χωριό του ιστορικού γένους των Μαυρομιχαλαίων.

Ο φάρος στη “λόγχη” του Ακροταίναρου!Ο δρόμος τελειώνει στο Ακρωτήριο Ταίναρο. Η αιχμηρή απόληξη της λακωνικής γης λογχίζει τη Μεσόγειο και “χάνεται” στα βάθη της. Στο νοτιότερο άκρο της Μάνης ο ονομαστός φάρος του Ταινάρου, ένα από τα πιο ξεχωριστά αξιοθέατα ολόκληρης της Πελλοποννήσου, αγναντεύει τα πλοία να περνούν. Λίγο πριν στο Πόρτο Στέρνες, τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα έφτιαξαν το εκκλησάκι των Ασωμάτων…

Το Πόρτο Κάγιο, οι πειρατές και τα ορτύκια! Το Πόρτο Κάγιο ήταν ένα ονομαστό κρησφύγετο πειρατών. Ωστόσο, το όνομά του το πήρε από τα νέφη των ορτυκιών που έρχονται και σταθμεύουν στο πέρασμά τους προς τα νότια. Ήταν ο φημισμένος ορτυκότοπος της Μάνης και βασικός προμηθευτής των Γάλλων.

Τευθρώνη: το αρχαίο λιμάνι στον Κότρωνα! Στον Κότρωνα με τους γραφικούς ορμίσκους, υπήρχε η Τευθρώνη, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της περιοχής στην Αρχαία Ελλάδα.Κάθε πέτρα και κάθε φωτεινή αχτίδα ήλιου που λούζει την ύπαιθρο της Μάνης, κρύβει μια ιστορία θάρρους και αντοχής, αφθονίας και ισορροπίας. Κάθε μοναδική πέτρινη κατασκευή είναι μια μαρτυρία του θυελλώδους παρελθόντος της. Η πλούσια βλάστηση που εναλλάσσεται με τους άγριους βράχους και το αστραφτερό μπλε της θάλασσας, καλωσορίζουν τον επισκέπτη εξίσου θερμά με τους περήφανους κατοίκους της.

 

You may also like