Η ΕΡΤ επιστρέφει και πάλι στην ελληνική μυθοπλασία. Ο Τάσος Ψαρράς μετά το 2009 και την επιτυχία του “Καρυωτάκη”, ετοίμασε το θρυλικό αντιπολεμικό μυθιστόρημα του Στρατή Μυριβήλη “Η ζωή εν τάφω”.

Το βιβλίο είναι δομημένο ως μια σειρά ερωτικής επιστολογραφίας που γράφει από τα χαρακώματα των μαχών ο εθελοντής λοχίας Αντώνης Κωστούλας προς την αγαπημένη του Μυρσίνη, δασκάλας του Παρθεναγωγείου Μυτιλήνης. Ο ήρωας φυσικά φανερώνει τον ίδιο τον Μυριβήλη και τις εμπειρίες του από το μακεδονικό μέτωπο όπου υπηρέτησε κατά την διάρκεια του Α’Παγκοσμίου Πολέμου.
Το βιβλίο συγκαταλέγεται στα κλασσικά αναγνώσματα της ελληνικής πεζογραφίας και καθιερώνει τον Στρατή Μυριβήλη ως συγγραφέα στον χώρο των γραμμάτων.
Ο συγγραφέας τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας το 1949 και προτάθηκε τρεις φορές για το βραβείο Νομπέλ.
Ο Τάσος Ψαρράς σκηνοθετεί αλλά γράφει και 19.000 σελίδες σεναρίου για αυτό το θρυλικό έργο που είναι ενταγμένο επάνω σε ένα μεγάλο έρωτα δύο νέων ανθρώπων. Ο θρίαμβος της αγάπης, στις δύσκολες στιγμές σε περίοδο πολέμου.
Με συγκλονιστική αναπαράσταση των γεγονότων μιά αναβίωση μιας ολόκληρης εποχής, οι πρωταγωνιστές ταξιδεύουν στην Μυτιλήνη, την Καστοριά, κάνουν γυρίσματα στην Αττική και μας μεταφέρουν αυτούσια την εποχή του Α’παγκοσμίου πολέμου. Ακολουθούμε τις πολιτικές εξελίξεις και οδηγούμαστε στις απάνθρωπες συνθήκες του πολέμου.

Αντώνης Κωστούλας, ο Δημήτρης Μοθωναίος και στον ρόλο της αγαπημένης του Μυρσίνης, η Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη. Πρωταγωνιστούν οι: Γιάννης Μπέζος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιώργος Αρμένης, Ηλίας Πουρσανίδης, Δημήτρης Ημελλος κ.α. Ο κύκλος της σειράς θα ολοκληρωθεί σε 16 επεισόδια.

Eleana Manousogiannaki