Home Access All ArtsTheater Marie Curie – Η γυναίκα φαινόμενο!

Marie Curie – Η γυναίκα φαινόμενο!

by GSTQ

Η νεαρή Πολωνή Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα γεννιέται το 1867.Μαζί με τα τέσσερα αδέλφια της μεγάλωσε σε δύσκολη εποχή για την Πολωνία. Από μικρή ξεχώριζε στο σχολείο για τις ικανότητες της, κυρίως στην φυσική και στα μαθηματικά.Το 1874 ήταν δύσκολη χρονιά, καθώς η μητέρα της πήγε στη Νίκαια για θεραπεία από φυματίωση και τον ίδιο χρόνο ο πατέρας της έπεσε σε κυβερνητική δυσμένεια, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο μισθός του και να του αφαιρεθεί το διαμέρισμα που του είχε παραχωρηθεί.

Το 1891, σε ηλικία 24 ετών, μετακόμισε στο σπίτι τής μεγαλύτερης αδελφής της, Μπρονισουάβα, στο Παρίσι για να παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή Θετικών επιστημών του πανεπιστημίου της Σορβόνης.Τα φοιτητικά της χρόνια ήταν δύσκολα λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε.Κατά τη διάρκεια της διαμονής της στο Καρτιέ Λατέν περιόρισε σε τόσο μεγάλο βαθμό τα γεύματα της, ώστε λιποθύμησε και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο σπίτι της αδελφής της. Αφού ανάρρωσε, επέστρεψε στο δικό της διαμέρισμα. Σημαντική οικονομική ενίσχυση για τη συνέχιση των σπουδών της έλαβε από ένα πολωνικό ίδρυμα, το οποίο της παραχώρησε υποτροφία 600 ρουβλίων. Η καθημερινή της ζωή περιελάμβανε διάβασμα και λίγες ώρες ύπνου, ενώ απέφευγε να κάνει παρέα με Γάλλους και διατηρούσε επαφές μόνο με λιγοστούς Πολωνούς φοιτητές και επιστήμονες.Τελικά η Μαρία Σκουοντόφσκα αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Σορβόνης με τα πτυχία των μαθηματικών, της χημείας και της φυσικής.Ακούραστη ερευνήτρια θα ανακαλύψει το ράδιο και αργότερα το πολώνιο. Γνωρίζει τον συζυγό της Πιέρ Κιουρί,παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στο δημαρχείο του Παρισιού.Στον γάμο δεν είχαν δαχτυλίδια επειδή ο Πιέρ Κιουρί δήλωνε άθεος.Ο μήνας του μέλιτος που ακολούθησε ήταν μάλλον ασυνήθιστος αφού πραγματοποίησαν τον γύρο της Γαλλίας με ποδήλατα.Μαζί θα μελετήσουν την ραδιενέργεια.

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1897 απέκτησαν την κόρη τους Ειρήνη και το 1904 τη δεύτερη κόρη τους,Εύα.Η Εύα πέθανε σε ηλικία 103 ετών στις 22 2007.

Αληθινή μέσα στον ψεύτικο κόσμο της εποχής,με μαύρα ρούχα και λευκά χέρια σχεδόν καμμένα από τα οξέα. Η Μαρί Κιουρί με τον σύζυγό της αποκτούν το πρώτο Νομπέλ Φυσικής,ανακαλύπτοντας το ράδιο.Το 1906,ο Πιέρ θα σκοτωθεί σε ένα δυστύχημα στο Παρίσι,και εκείνη απαρηγόρητη, γίνεται η πρώτη γυναίκα στην Γαλλία που της δίνεται έδρα πανεπιστημίου στην Σορβόνη.Λίγα χρόνια αργότερα έρχεται το Νομπέλ Χημείας.Η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που κερδίζει βραβείο Νομπέλ,και η μόνη γυναίκα στην ιστορία που αποκτάει Νομπέλ σε δύο διαφορετικές επιστήμες.Θα σκανδαλίσει την Γαλλία μετά από την δημοσίευση ερωτικών επιστολών με ένα μαθητή του άνδρα της,παντρεμένο με 4 παιδιά,που παραλίγο να της κοστίσει την δεύτερη βράβευσή της.Το σκάνδαλο θα τροφοδοτήσει την ξενοφοβία της εποχής.Ο φίλος της και υπερασπιστής του έργου της Άλμπερτ Αινστάιν θα την υπερασπιστεί με αλληλεγγύη και ομοψυχία.

Μετά από επίσκεψη στις ΗΠΑ,αναγορεύεται επίτιμη διδάκτωρ στα κορυφαία πανεπιστήμια.Η επιστημονική κοινότητα θα δώσει το όνομά της σε μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας,και στο χημικό στοιχείο κιούριο.Θα επισκεφθεί ξανά την Πολωνία το 1934,λίγο πριν πεθάνει από λευχαιμία που προκλήθηκε από την έκθεσή της στις ακτίνες Χ και την ραδιενέργεια χωρίς καμμία προστασία. Ενταφιάζεται στο Σο,με μια χούφτα πολωνικό χώμα,και το 1995 τα οστά της μεταφέρονται στο “Πάνθεον”,το μαυσωλείο που είναι θαμμένοι οι “μεγάλοι άνδρες” της Γαλλίας.Στην εθνική βιβλιοθήκη του Παρισιού,μπορεί κάποιος να δει τα ρούχα,τα βιβλία,τα κοσμήματα και τα σημειωματάρια της Μαρί Κιουρί,προστατευμένα όλα με μόλυβδο.Θα εκπέμπουν ραδιενέργεια για 1500 χρόνια ακόμα…

Η άγνωστη ζωή της Μαρί Κιουρί παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο “Σταθμός” σε μία παράσταση σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή,με εξαιρετικές κριτικές.Με ένα εκπληκτικό κείμενο της Ευσταθίας,και μία ερμηνεία παρακαταθήκη για το ελληνικό θέατρο που κανείς μας δεν θα ξεχάσει ποτέ από την Πέγκυ Τρικαλιώτη στον ομώνυμο ρόλο.

Η παράσταση γίνεται υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης της Πολωνικής Πρεσβείας,και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου.

Eleana Manousogiannaki

You may also like