“Οιδίπους Τύραννος” του Σοφοκλή από το θέατρο των Vivi σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι.

Η χρονολογία συγγραφής του έργου θεωρείται άγνωστη. Εικάζεται ότι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 428 π.Χ. Πολλοί κριτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του Αριστοτέλους, θεωρούν τον Οιδίποδα Τύραννο ως την κορυφαία τραγωδία που έχει γραφεί ποτέ. Βασίζεται στον Θηβαϊκό δραματικό κύκλο ή κύκλο των Λαβδακιδών. Κεντρική ιδέα: “O άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να ξεφύγει από το πεπρωμένο του.”

Η παράσταση αποτελεί την έκβαση μιας συνεργασίας του θεάτρου των Vivi με την ερευνητική ομάδα της Δρ Κικής Σελιώνη Affiliate Research Fellow at Royal Central School of Speech and Drama London. Η ίδια παράσταση έχει κληθεί να δώσει δύο παραστάσεις τον Σεπτέμβρη του 2017 στο Collisions Festival RCSSD Λονδίνο και στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία το 2018.

Η σκηνοθεσία διάβασε το έργο ως τραγωδία της αυτογνωσίας και το απέδωσε με μία μέθοδο που εδράζεται στη σωματική ετοιμότητα του ηθοποιού για την έκφραση του τραγικού ως πόνου. Ενός πόνου που υπερβαίνει τα γεγονότα – το μύθο, τη πλοκή και καθίσταται αισθητικό θεατρικό στοίχημα.
Η ίδια παράσταση παίχτηκε στο διεθνές φεστιβάλ της Αβινιόν και πρόσφατα στο Παρίσι (θέατρο Berthelot) όπου το κοινό και ο τύπος την υποδέχθηκε με ενθουσιώδη σχόλια.

Η εφημερίδα Vaucluse Matin έγραψε: “Με τους ViVi οι μεγάλοι κλασικοί συγγραφείς αποκτούν μια απίστευτη δύναμη. Οι έξι ηθοποιοί εκστασιασμένοι εκφέρουν ένα λόγο λιτό και διαπεραστικό. Το σώμα τους εκφράζει με ύφος πυκνό και κρουσιφλεγές τις συγκινήσεις του κατηραμένου οίκου των Λαβδακιδών.

Μετάφραση και σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Μουδατσάκις

Actor coach: Κική Σελιώνη 

Κοστούμια-Φωτισμοί: Ευδοκία Βεροπούλου

Μουσική: Ηφαιστίωνας Βαξεβανέρης

Επιμέλεια κίνησης:Παναγιώτης Πανταζής
Φωτογραφίες:Παναγιώτης Μαίδη

Αλέξανδρος Ψυχράμης (Οιδίπους), Ηφαιστίωνας (Τειρεσίας,Θεράπων), Νίνα Ακτύπη(Ιοκάστη), Παναγιώτης Πανταζής (Κρέων), Πέτρος Τσαπαλιάρης (Κορίνθιος),  Χρήστος Μπαλτάς (Εξάγγελος)

Tags

#theater