Συνταγή για (νόστιμη) ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ .

Στην αρχή βάζεις νερό. Το νερό είναι το παν. Το σώμα είναι γεμάτο νερό. Το μάθαμε στο Δημοτικό. Το νερό βοηθάει την καρδιά, καθαρίζει τον οργανισμό, διευκολύνει την απώλεια βάρους, κάνει το δέρμα να λάμπει. Το λένε όμως και “βενζίνη”του μυαλού. Κάπου είχα διαβάσει ότι η κατανάλωση νερού μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του εγκεφάλου έως και 30%. Το ποσοστό αυτό με είχε συγκλονίσει. Έκτοτε, πίνω πολύ νερό. Άσε που αν δε βάλεις αρκετό νερό, θα σου κολλήσουν τα μακαρόνια. Εάν δε βάλει καθόλου, θα σου καεί η κατσαρόλα.
Μετά βάζεις αλάτι. Χωρίς αλάτι η μακαρονάδα σου δεν θα τρώγεται. Ούτε κι η ζωή σου όμως. Το λένε ντοπαμίνη κι είναι το βασικό συστατικό της ευτυχίας. Δίνει χαρά κι ευφορία. Μας κάνει        να νιώθουμε σωματική και ψυχική ευεξία. Πού τη βρίσκεις? Σε όλες τις καλές πράξεις. Σε όλα  αυτά που θεωρείς ασήμαντα ή ρομαντικά. Στο να μαζέψεις το σκουπιδάκι από κάτω, στο να ανοίξεις την πόρτα στον άγνωστο, στο να κεράσεις ένα φίλο, στο να κάνεις εκπλήξεις στους δικούς σου, στο να βοηθάς αυτούς που το έχουν ανάγκη. Στο να μοιράζεσαι. Όταν κάνεις το καλό, ο οργανισμός σου εκκρίνει ντοπαμίνη και μάλιστα μπόλικη. Γι’ αυτό μην απαξιώνεις αυτούς που κάνουν το καλό.  Δεν είναι ρομαντικοί. Ξύπνιοι είναι. Το να είσαι παρτάκιας είναι το εύκολο. Σου στοιχίζει όμως ακριβά. Πολύ πιο ακριβά απ ό,τι νομίζεις.
Και φυσικά στα μακαρόνια σου, μην ξεχάσεις να βάλεις βούτυρο. Ούτε στη ζωή σου. Ενδορφίνη  τη λένε και τη βρίσκεις σε αφθονία στην άσκηση και τον αθλητισμό. Αυξάνει τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου και τη δυνατότητά του να μαθαίνει, να θυμάται να κρίνει και    να πιστεύει στον εαυτό του. Αποκαλείται και φυσικό αντικαταθλιπτικό. Natural high τη λένε έξω.  Η άσκηση παράγει ενέργεια κάθε μορφής, σωματικής και ψυχικής. Το αμάξι σου δεν κινείται χωρίς βενζίνη. Γιατί να κινείσαι εσύ?
Εάν τρως κρέας, μην ξεχάσεις να ξεπαγώσεις από νωρίς τον κιμά. Να είσαι proactive. Σαν το μυρμηγκάκι του Αισώπου που δουλεύει το καλοκαίρι κι ας προτιμούσε να παίζει. Να μάθεις να κάνεις το σωστό κι όχι το εύκολο. Να βουτάς τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσεις κι ας πρέπει να πάρεις και δέκα ανάσες για να μη σκάσεις. Να στρωθείς στη δουλειά σήμερα για να έχεις αύριο αυτό που θέλεις. Από σένα εξαρτάται. Αν σου είπαν ότι εξαρτάται από τους άλλους σε κορόιδεψαν.
Σαν να ξεχάσαμε κάτι. Τα μακαρόνια. Δράση τα λένε. Είναι το κύριο συστατικό της ζωής. Ακούω ανθρώπους να μιλάνε, να σχολιάζουν και να κρίνουν αλλά βλέπω λίγους να δρουν και να προκόβουν. Βλέπω πολλούς να πουλάνε το όνειρό τους για ένα κομμάτι ψωμί. Το κοντρολ κι ο καναπές είναι βολικά, αλλά το βόλεμα σκοτώνει. Εσένα και τα όνειρά σου. Το κάνει όμως μαλακά και γλυκά και δεν το παίρνεις χαμπάρι. Τη στιγμή που κουλουριάζεσαι τον καναπέ, έχεις κέρδος αλλά όπως λέει ο Καλογήρου είναι ψευδές. Το πληρώνεις ακριβά. Με την ίδια σου τη ζωή. Δράση είναι να ξυπνάς νωρίτερα για να οργανώσεις τη μέρα σου. Δράση είναι να τα δίνεις όλα στη δουλειά σου κι ας μη σου δίνουν τα λεφτά που θέλεις. Δράση είναι καθετί που κάνεις στη ζωή σου για να έχεις αυτό που θέλεις. Σκάσε και Δράσε λέει σοφά το slogan.
Ήταν λοιπόν ο αγρότης έξω στον κήπο του και λιαζόταν. Βγήκε η γυναίκα του έξω να τον ρωτήσει τι κάνει.
– “Περιμένω το χωράφι να φυτρώσει”, της λέει.
– “Μα αφού ούτε σκάλισες, ούτε φύτεψες ούτε πότισες”, του απαντάει εκείνη.
– “Κοίτα τη δουλειά σου” αποκρίνεται εκείνος. “Θα φυτρώσει”.

Αυτό κάνουμε..

By Stefanos Xenakis

Tags

#people