Η υγιεινή των δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Από τους: Αναστάσιο Αχ. Πάντο & Τάσο Αν. Πάντο

Μαιευτήρες – Χειρουργοί – Γυναικολόγοι

Διερεύνηση Γονιμότητας & Αναπαραγωγής – IVF – Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται σχολαστικά μετά από κάθε λήψη τροφής ή τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, πρωϊ και βράδυ. Να χρησιμοποιούνται μαλακές νάϊλον οδοντόβουρτσες (να αλλάζονται συχνά, επειδή φθείρονται) με μικρή κεφαλή, για να φτάνουν παντού και οδοντόπαστα.

Επιτρέπονται οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. Βουτσίζουμε απαλά, με κάθετες κινήσεις της βούρτσας από τη βάση προς την κορυφή των δοντιών και είναι χρήσιμη συνήθεια η χρήση οδοντικού νήματος, για να ολοκληρώνεται ο καθαρισμός μεταξύ των δοντιών. Τα αντισηπτικά φθοριούχα διαλύματα επιτρέπονται.

Είναι απαραίτητος ο οδοντιατρικός έλεγχος, τουλάχιστον δύο φορές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο οδοντίατρος επιτρέπεται να κάνει οποιαδήποτε οδοντιατρική εργασία στο στόμα, χρησιμοποιώντας, εφόσον απαιτείται και τοπική αναισθησία. Οι ακτινογραφίες όμως δεν επιτρέπονται (αν και σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει ακτινογραφία, αν καλύψουμε την κοιλιά με ποδιά από μόλυβδο. Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μετά το τέλος της οδοντριατρικής θεραπείας κάποιο αντιβιοτικό, να υπάρχει επικοινωνία με το θεράποντα μαιευτήρα.

Tags

#health